Degustacja SMWS

26 lutego degustowaliśmy whisky z beczek po bourbonie. Zaczęliśmy od najstarszej i jednocześnie najlżejszej, a skończyliśmy na najmłodszej i najcięższej. Degustacji towarzyszyła zabawa, dostaliśmy karty z nazwiskami znanych kapitanów, należało skojarzyć whisky z konkretnym kapitanem.

SONY DSC
SMWS G3.9 Mellow and Alluring (46,5%) 36YO, destylacja 1979, Caledonian wypuszczono 144 butelki, beczka po bourbonie. Aromat polakierowanego drewna, wytrawnego wina, wiśni. W ustach bardzo delikatna, dużo kukurydzy, wiśni, ale też ciasto drożdżowe. Finisz niezbyt długi, ale słodki, przyjemny, jest w nim kukurydza i odrobina ziół, zwłaszcza rozmarynu. Wydaje się, że beczka po bourbonie w tym przypadku zadziałała zbyt mocno, choć na pewno jest to whisky warta poznania. 4/5

SONY DSC
SMWS G7.9 A Sultry Smoking Seductress (57,3%) 22YO, destylacja 1992, Girvan wypuszczono 177 butelek, beczka po bourbonie. W aromacie w pierwszej chwili atakują zioła – majeranek i rozmaryn, głębiej także czuć lakierowane drewno i kukurydzę. W ustach słodka, pełna, miód spadziowy, igliwie, tuja, macierzanka, kardamon, a i trochę soli, ale też trufle. Finisz długi, pojawiają się w nim wiśnie i porzeczki. Dużo bardziej złożona niż G3.9, a jednocześnie bardzo ładnie poukładana, aż trudno uwierzyć, że to single cask. 4.5/5

SONY DSC
SMWS 4.205 A Riddle Wrapped in a Mystery (62,1%) 14YO, destylacja 2000, Highland Park wypuszczono 213 butelek, beczka po bourbonie. Delikatny aromat torfu, szczapy przypalonego drewna, majeranku, jałowca i kukurydzy. W ustach nieco soli i papryki, ale także wiśni. Warto dodać nieco wody, robi się słodka, pojawia się toffi. Finisz długi – rozmaryn, kukurydza, korzeń goryczki. 4/5

SONY DSC
SMWS 53.228 A Spoonful of Honey (63,3%) 15YO, destylacja 2000, Caol Ila wypuszczono 257 butelek, beczka hogshead po bourbonie. Bardzo mało torfu, więcej miodu w aromacie. Poza tym znów kukurydza i ciasto drożdżowe. W ustach torf bardziej wyczuwalny, a poza tym dużo ziół – majeranek, tymianek, mięta, lukrecja. Koniecznie trzeba dodać wody, która ładnie podkreśla ziołowość trunku, można dodatkowo wyczuć głóg i rumianek, a także wiśnie. Finisz długi, ciężki, a w nim skóra, trochę tytoniu i zielonego włoskiego orzecha. 4/5

SONY DSC
SMWS 66.75 David Faces Up to Goliath (59,3%) 11YO, destylacja 2004, Ardmore wypuszczono 214 butelek, beczka po bourbonie. W nosie niewiele się dzieje – kukurydza i drożdże, trochę delikatnego aromatu lawendy, miód. W ustach i słodko, i cierpko, dużo ciekawiej niż w nosie. Cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, kwaśne zielone jabłko, ale i dojrzałe śliwki, przypalona grzanka, trochę torfu. Finisz średnio długi, a w nim jabłko, morela, słód, karmel, ale też wędzona śliwka. 4/5

SONY DSC
Bardzo udany zestaw whisky, wszystkie silnie naznaczone beczką po bourbonie. Jeśli chodzi o kapitanów, to każdy stolik wybierał inaczej, żaden kapitan się nie powtórzył przy tej samej whisky.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.