Luksusowa marka tequili, stworzona w Innsbrucku, destylowana i butelkowana w Jasilico. Sprzedawana w pięknych ręcznie wykonanych butelkach, na które naciągnięto skórę, z masywnym korkiem zwieńczonym metalową czaszką. Oferowana także w specjalnych metalowych walizkach, w których umieszczono trzy warianty tequili i kieliszki. Mistrzem destylacji jest Alberto Partida Plascencia. Błękitne agawy pieczone są w tradycyjnym ceglanym piecu w niskich temperaturach, tak by zachować całość zawartych w roślinie cukrów. Otrzymany alkohol jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny. Oferowane wersje to: Blanco, Reposado i Añejo oraz w bardzo limitowanych ilościach, w krysztale Swarovskiego – Extra Añejo.

Padre Azul Blanco (38%)
Bardzo delikatne aromaty – ziemistość, kora, liście, pataty, brzoskwinie, miód. Smak także bardzo delikatny, owocowy, tym razem mamy lichi, agrest, białe porzeczki. Do tego biała czekolada z pieprzem, suszone figi. Finisz bardziej cierpki – liście, żywiczność, miód leśny. 4.5
26,5/26/26,5/8=87

Padre Azul Reposado (38%)
Osiem miesięcy w amerykańskim dębie. Aromat słodki, czekolady, pralinek, ale i cynamonu, miodu, kandyzowanego ananasa. Bardzo delikatna ziemistość, do tego przyjemna nuta warzywna – rzodkiew. I jeszcze runo leśne oraz nuta septyczna, apteczna, ale delikatna. Smak nadal słodki i jednocześnie korzenny, jakieś egzotyczne przyprawy w rodzaju sasafrasa, trochę słodkiej kukurydzy, sosnowe szyszki w słodkim syropie. I wciąż delikatna nuta apteczna. Za to finisz lekko pikantny – czekolada z chilli, marynowany imbir. I orzechy brazylijskie. 4.5
28/29/27,5/9=93,5

Padre Azul Añejo (38%)
Osiemnaście miesięcy w amerykańskim dębie. Aromat jednocześnie słodki i skórzasty oraz korzenny, paczuli, kadzidło i wyraźne nuty leśne – kora, mech, kakao, kajmak. Smak ziemisty, skórzasty, słodki tytoń, słodka herbata, przyprawy korzenne, orzechy brazylijskie. Jest też wyraźna oleistość na języku. W finiszu nuty znane już z Reposado – gorzka czekolada z chilli, marynowany imbir, jeszcze ziarna kakao, orzeszki cedrowe. 5
28,5/29/28/9,5=95

Niesamowita jest delikatność tych tequili. Chyba nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby je łączyć z limonką i solą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail