Degustacja trunków z Kosowa

Bodrumi i Vjetër to winiarnia i destylarnia z Kosowa, z miasta Rahovec. Nazwa oznacza starą piwnicę. Oferują wina, brandy i raki. Zakład powstał w 1953 roku pod nazwą Kosova Vera, w 2006 roku został sprywatyzowany i zmodernizowany. Mają winnice na stokach gór (350-600 m n.p.m.), a wpływ śródziemnomorskiego klimatu daje dużo dni słonecznych. Czerwone szczepy to: merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, vranç oraz białe: chardonnay, rhine riesling, italian riesling. Butelkują wina, a winogronowy spirytus destylują w kolumnach.

Oto wrażenia z degustacji brandy i raki z Kosowa.

Darda Raki Rrushi (40%)
Destylowana z wina vranç, dwa lata dojrzewa w stalowych tankach. Aromat delikatny, kwiatowy, muszkatowy, drożdżowy. W ustach kwiaty i cytrusy, nuta hibiskusowa, aloes. 4/5

darda-raki-rrushi

Darda Raki Rrushi Extra (43%)
Destylowana z winogron z winogron rhine riesling, dwa lata leżakuje w dębowych beczkach. W nosie: gruszki, drożdże, młode wino, w ustach za dużo drożdży, poza tym zioła i wytrawne wino. 3.5/5

darda-raki-rrushi-extra

Brandy Bodrumi i Vjetër (40%)
Brandy dojrzewa dwa lata w nowych beczkach 225 l i 500 l z węgierskiego dębu, zestawiana jest z przedestylowanych win merlot i cabernet. W nosie surowe drewno, wanilia, w ustach bardzo delikatna, z nutą kawy z mlekiem i orzechy laskowe. 2.5/5

brandy-bodrumi-i-vjeter

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.