Bodrumi i Vjetër to winiarnia i destylarnia z Kosowa, z miasta Rahovec. Nazwa oznacza starą piwnicę. Oferują wina, brandy i raki. Zakład powstał w 1953 roku pod nazwą Kosova Vera, w 2006 roku został sprywatyzowany i zmodernizowany. Mają winnice na stokach gór (350-600 m n.p.m.), a wpływ śródziemnomorskiego klimatu daje dużo dni słonecznych. Czerwone szczepy to: merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, vranç oraz białe: chardonnay, rhine riesling, italian riesling. Butelkują wina, a winogronowy spirytus destylują w kolumnach.
Oto wrażenia z degustacji brandy i raki z Kosowa.
Darda Raki Rrushi (40%)
Destylowana z wina vranç, dwa lata dojrzewa w stalowych tankach. Aromat delikatny, kwiatowy, muszkatowy, drożdżowy. W ustach kwiaty i cytrusy, nuta hibiskusowa, aloes.
Darda Raki Rrushi Extra (43%)
Destylowana z winogron z winogron rhine riesling, dwa lata leżakuje w dębowych beczkach. W nosie: gruszki, drożdże, młode wino, w ustach za dużo drożdży, poza tym zioła i wytrawne wino.
Brandy Bodrumi i Vjetër (40%)
Brandy dojrzewa dwa lata w nowych beczkach 225 l i 500 l z węgierskiego dębu, zestawiana jest z przedestylowanych win merlot i cabernet. W nosie surowe drewno, wanilia, w ustach bardzo delikatna, z nutą kawy z mlekiem i orzechy laskowe.