Wizyta w londyńskiej Bimber Distillery, prowadzonej przez Polaka, Darka Płażewskiego, była niepowtarzalną okazją żeby spróbować ich wszystkich produktów – zarówno tych, które są już w oficjalnej sprzedaży, jak i tych, które czekają na swoją premierę, w tym dojrzewających w beczkach whisky. Wrażenia są bardzo pozytywne.

Tak maja wyglądać whisky Bimber butelkowane w 2019 roku

Bimber New Make Spirit (63,5%)
Angielski jęczmień słodowany na farmie, drożdże gorzelnicze, długa fermentacja i powolna destylacja w małych alembikach. Z taką mocą zalewane są beczki na whisky, moc jest redukowana wodą oczyszczoną przez własną stację osmozy. Aromat chlebowo-owocowy, dużo słodu, w smaku delikatny, także chlebowy. Zaskakujące, że prawie nie czuć drożdży. 4

Bimber Test Batch Sample Virgin Oak (45%)
Cask no 7, 190 l, beczka wypalona do poziomu 3, z czerwca 2016. W aromacie: wanilia, kukurydza, czuć też nuty przypieczone. Smak w pierwszej chwili słodki, ale zaraz robi się bardziej cierpki – tytoń, herbata, śliwki, jabłka. 3.5

Bimber Test Batch Sample Virgin Oak Cask Strength (61%)
Ta sama beczka. W aromacie dominuje toffi, jest bardziej słodka niż wersja 45%. W smaku cięższa – bardzo mocno tytoniowa, cygarowa, a finisz słodki – butterscotch. 3.5

Bimber Test Batch Sample ex Sherry (45%)
Cask no 31, 250 l, beczka po sherry PX, sierpień 2016. Aromat słodki, karmel i czarny chleb z miodem. W smaku miód spadziowy, ale też dużo imbiru. 3.5

Bimber Test Batch Sample ex Sherry Cask Strength (61%)
Ta sama beczka. Aromat nieco maślany, toffi. W smaku więcej chleba, sól, nie czuć tak imbiru jak w wersji 45%. Z większą mocą jest bardziej płaska. 3

Bimber Test Batch Sample ex Bourbon (45%)
Cask no 8, 190 l, beczka po Woodford Reserve, z czerwca 2016. Aromat słodki, ciasteczka maślane, miód, toffi. Smak delikatny, lekko drożdżowy, trochę słony. W finiszu skórka wypieczonego chleba. 3

Bimber Test Batch Sample ex Bourbon Cask Strength (61%)
Ta sama beczka. Aromat taniczny, drewno, imbir, ma więcej charakteru niż 45%. Smak też jest pełniejszy – jabłka, słone paluszki, wiśnie. Finisz maślany. 3.5

Bimber Test Batch Sample ex Port (45%)
Cask no 40, 255 l, beczka po porto ruby, napełniona w sierpniu 2016. W aromacie dominuje skórka dobrze wypieczonego chleba, wędzone śliwki. W smaku też śliwki, wiśnia, nadal jest chleb. 3

Bimber Test Batch Sample ex Port Cask Strength (61%)
Ta sama beczka. Aromat jest bardziej drożdżowy, wciąż świetnie czuć chleb, mirabelki, tarnina. Smak jest wędzony i cierpki, wiśnie, sporo słodu, trochę bekonu. 3.5

Bimber Test Batch Sample Signature Oak (46%)
Alkohol zmieszany z kilku beczek – sherry, virgin oak i bourbon, niektóre beczki 50 l, inne normalnej wielkości. Marzec 2017. Aromat chlebowy, słodki, delikatny. W smaku dochodzą jabłka, wiśnie, nawet tropikalne owoce – mango. Finisz – chleb z miodem. 3.5

Bimber English Barley Vodka (40%)
New make spirit na whisky single malt jest rektyfikowany w kolumnie do mocy 96%, kolumna niemiecka, zrobiona na zamówienie, ma 14 półek. Aromat mleczny, kremowy, w ustach niezwykle delikatna – toffi, trochę nut chleba z miodem. 4

Bimber Oak Aged Vodka (42%)
Sześćć miesięcy w beczce po bourbonie, dodano też wanilię, cynamon i goździki. Dużo cynamonu i wanilii w nosie. W smaku czuć też dużo tanin dębu, piernik. Dużo słodyczy. Dobra do drinków z piwem imbirowym. 2.5

Bimber Blackcurrant Vodka (40%)
Polska czarna porzeczka, pół tony owoców zalewanych jest 700 l spirytusu 96%. Maceracja trwa trzy tygodnie. Potem alkohol jest ściągany, do owoców dodawane są: miód, cynamon i goździki. Po dwóch dniach te owoce są jeszcze wyciskane, a obydwa zlewy są mieszane i leżakują pół roku. Potem moc jest obniżana do 40%. Bardzo naturalny zapach owocu, liści. Nie ma cukru. W ustach kwaśna (nawet cytrynowa), bardzo wytrawna. 5

Bimber Cherry Vodka (40%)
Angielska słodka czereśnia, pół tony owoców zalewanych jest 700 l spirytusu 96%. Maceracja trwa trzy tygodnie. Owoce macerowane są bez pestek. Smak nieco mdły, brakuje soczystości i kwasowości. Czereśnia to trudny owoc. 3

Bimber Blackberry Vodka (40%)
Jeżyna sprowadzona z Polski, pół tony owoców zalewanych jest 700 l spirytusu 96%. Maceracja trwa trzy tygodnie. Potem alkohol jest ściągany, do owoców dodawane są: cytrynę, wanilię i goździki. Po dwóch dniach te owoce są jeszcze wyciskane, a obydwa zlewy są mieszane i leżakują pół roku. Potem moc jest obniżana do 40%. Aromat słodki, nawet czekoladowy, smak świąteczny – pierniki, dużo czekolady, goździki. 4

Bimber Summer Fruit Vodka (40%)
Truskawka, malina, jeżyna, czarna i czerwona porzeczka, czereśnia. Jak polska ratafia. Pół tony owoców zalewanych jest 700 l spirytusu 96%. Maceracja trwa trzy tygodnie. W nosie dominuje porzeczka, w smaku wydobywają się truskawka i malina. Cierpkie. 4

Bimber London Dry Gin (42%)
Zmieszanych jest dziesięć składników: jałowiec z Bułgarii, kolendra z Chorwacji, skórka cytryny z Hiszpanii, skórka z pomarańczy z Hiszpanii, cynamon i cynamonowiec z Chin, gałka muszkatołowa, lukrecja, dzięgiel z Polski, korzeń irysa. Aromat bardzo klasyczny, cytrusowo-jałowcowy, w smaku też dużo jałowca, podkręca gałka muszkatołowa. Klasyka. Doskonały w wersji G+T. 3.5

Bimber Gin & Bison Grass (42%)
Wersja eksperymentalna. Smak zdominowany przez trawę żubrową, nuta jałowca jednak wciąż obecna. Lekki posmak gruszki. Do koktajli. 3

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail