Podczas festiwalu Whisky & Friends do spróbowania była m.in. pełna oferta nowej irlandzkiej destylarni West Cork. Nazwa związana jest z krainą geograficzną West Cork. Firma została założona w 2003 roku przez dawnego master blendera z destylarni w Cork i dwóch rybaków, położona jest w miasteczku Skibbereen. Jako jedyni w Irlandii sami słodują jęczmień na whiskey, w dwóch kotłowych aparatach destylują whiskey typu pot still (częściowo z niesłodowanego jęczmienia), single malt i single grain (z pszenicy). Produkują irlandzką whiskey oraz likiery, mają marki: West Cork Whiskey (single malt i dwa blendy), Kennedy (whiskey infuzjowane), Lough Hyne (likier na bazie whiskey), Drombeg (również likier) oraz Two Trees (wódka, gin i poitin, czyli irlandzki bimber). Obecnie eksportują swoje wyroby do 35 krajów.
West Cork Single Malt 10YO (40%)
Beczka po bourbonie. W aromacie: brzoskwinie, pomarańcze, morele, figi. W ustach bardzo słodko: melon i arbuz, biszkopt, cukierki, marshmallows.
West Cork Blended (40%)
Beczka po bourbonie. Aż 70% zacieru stanowi słód jęczmienny, resztę… pszenica, nie jest to więc typowy blend, ani typowa irish whiskey, w których podstawę stanowi kukurydza. W nosie: wanilia, ziarno. W ustach: też dużo ziarna, słodka. W finiszu mleczna czekolada, otręby pszenne. Bardzo delikatna.
West Cork Single Malt 12YO Port Cask (43%)
Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce port pipe virgin. Aromat: słodki, likierowy, czuć melona, lakier. W ustach: bardzo mdła, różana, pudrowa. Finisz cierpki.
West Cork Single Malt 12YO Sherry Cask (43%)
Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce po porto. W nosie: jabłka, brzoskwinie, miód. W ustach: mdła, pudrowa, pieczone jabłka.
West Cork Single Malt 12YO Rum Cask (43%)
W Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce po rumie. W nosie: jabłka, brzoskwinie, grejpfrut. W ustach: trochę wypieczonego ciasta, zaskakująco nie słodka jak na beczkę po rumie.
West Cork Black Cask (40%)
Blend, który po kupażowaniu leżakował dodatkowo w bardzo mocno wypieczonej beczce – second fill bourbon cask. Komponowany ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia plus pszenicy. W nosie: drewno i słód. W ustach: trawa, kwiaty, w stronę grapy. W finiszu skórka chleba.
West Cork Cask Strength Blended (62%)
Leżakowana w beczce po bourbonie, tak jak w poprzedniej jest to mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz pszenicy. W nosie słodka, likierowa i kwiatowa, ale w ustach sól. Słodowany jęczmień i pszenica. W ustach dużo słodu, toffi.
Dlaczego finiszowanie tym whisky nie służy? Bo według mnie zatracają przez nie charakterystyczny irlandzki charakter – rześkość, owocowość, waniliową słodycz. Dlatego ja bym wybrał z tego zestawu dziesięcioletnią single malt lub bardzo interesującą blended whiskey.