Degustacja wódek Dikaya Utka

Dikaya Utka, dzika gęś, to linia trzech wódek firmy Belalko, największego producenta alkoholi na Białorusi. Ich smak jest lekko korygowany ekstraktami, producent nie podaje z czego robiony jest spirytus, poza tym, że jest klasy „luks”, najprawdopodobniej są to jednak wódki pszeniczne lub z udziałem pszenżyta. Wszystkie mają moc 40%.


Dikaya Utka – klasyczna wersja (srebrna) o bardzo przyjemnym, lekko grejpfrutowym, delikatnym aromacie. W smaku jest jednak znacznie gorzej – naftalina, poza tym jakiś posmak żelazisty, rdzawy. Wielkie rozczarowanie.  1/5

SONY DSC
Dikaya Utka VIP – czyli złota, nie całkiem czysta, bo z dodatkiem niewielkich ilości ekstraktu skórek cytrynowych. Aromat niezwykle delikatny, niemal obojętny. Smak wyraźnie cytrusowy, a jednocześnie wciąż delikatny, także czuć grejpfrut. Znacznie lepsza od wersji klasycznej, ale też nie zachwyca.  2/5

SONY DSC
Dikaya Utka Pushtshenskaya – z dodatkiem traw zbieranych w Puszczy Białowieskiej, filtrowana przez węgiel dębu. Dodawane są też m.in. miód i liście lipy. Aromat właściwie naturalny, smak delikatnie leśny, dębowy i słodkawy (czuć miód i lipę). Nic w stylu naszej żubrówki, po prostu lekka wódka o słodkim posmaku.  2.5/5

SONY DSC

 

Podsumowując – spodziewałem się więcej po tej znanej białoruskiej marce.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.