7 maja odbyło się spotkanie z pra prawnuczką założyciela destylarni Nonino – Francescą Bardelli Nonino. Z dużym wdziękiem Francesca zaprezentowała historię destylarni Nonino oraz kilka produktów, które są dostępne na polskim rynku dzięki Vininova. Destylarnia powstała w 1897 roku, jednak rozgłos zdobyła w latach 70. XX wieku. Była to pierwsza grappa, która trafiła do restauracji z gwiazdkami Michelin, pierwsza grappa klasy super premium, robiona z wyselekcjonowanych, jednoszczepowych wytłoczyn winogron (monovitigno). Do spróbowania były trzy grapy białe, jedna starzona oraz klasyczny dla regionu ziołowy likier amaro. Nawet jeśli ktoś przed degustacją nie lubił grappy, to nieodwołalnie musiał ulec magii Franceski, która z wielkim entuzjazmem przedstawiła każdą butelkę.

Grappa Nonino 43 (43%)
Klasyczna mieszana grappa z oferty Nonino. Mieszanka zbudowana na gronach: pinot grigio, moscato, chardonnay i merlot, przy czym proporcje każdego roku się zmieniają. Na butelkę grappy zużywanych jest ok. 25 kg wytłoczyn. Aromat słodki – rodzynki, ziarna słonecznika. Przebija zapach alkoholu. W ustach również słodko – śliwki, słodkie winogrona, muszkat. Finisz delikatny, słodki i mineralny.
3.5
21,5/24,5/25,5/7,5=79

Grappa Nonino il Prosecco (38%)
Wytłoczyny winogron szczepu glera, które pozostały po produkcji win prosecco. Aromat bardzo kwiatowy i słodki, dużo rumianku, do tego ziemistość, mineralność, nuta acetonowa, spora wyczuwalność alkoholu. W ustach: rumianek, zielona herbata, suszona trawa, słonecznik, słodycz i mineralność. Finisz słodki, z ziemistą nutą.
3.5
20/22,5/23/7=72,5

Nonino il Moscato (41%)
Grappa z aromatycznej odmiany winogron. W nosie: słodki placek ze śliwkami, róże, morele, brzoskwinie, jabłka, śliwki, słodko i przyjemnie. Smak słodki, ale z przyjemną cierpkością – soczysty jak jabłko i słodki jak morela, do tego konfitury różane. W finiszu nuta herbaciana, wciąż słodkie morele i cierpkie jabłka, nieco ziemiste. Bardzo ładnie ułożona.
4
26,5/26/25,5/8=86

Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2016 (41%)
Grappa mieszana 18 miesięcy w małych beczkach z limuzynowego dębu oraz w beczkach po sherry. W aromacie: słodycz miodu, śliwki, nuty czereśniowe. Smak delikatny i słodki – rodzynki, figi, woda miodowa. Finisz za to tłusty, oleisty, słodki, kwiatowy, pudrowy, nawet nieco mdły.
4
25/25/24/7,5=81,5

Nonino Quintessential Amaro (35%)
Klasyczne włoskie ziołowe amaro, z dodatkiem kory chinowca, skórek gorzkich pomarańczy, tymianku, korzenia goryczki, piołunu, szafranu i rabarbaru. Przyjemny aromat i posmak pomarańczy oraz ziół. Rześkie, ziołowe nuty w zapachu – mięta, tymianek, słodki rumianek. Bardzo przyjemne połączenie korzennej goryczy i pomarańczowej słodyczy, wyczuwalny cukier. Długi, ziołowo-słodki finisz, rozlewa się po ustach niczym syrop.
4.5
27/27,5/27,5/8,5=90,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail