Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Degustacja z Iainem McAlisterem

Degustacja z Iainem McAlisterem

Udostępnij:

Co roku w maju odbywa się trzydniowe święto whisky z Campbeltown. Tegoroczna edycja nie dobyła się w formie tradycyjnej ze względu na koronawirusa, natomiast zorganizowano festiwal w formie wirtualnej. Organizatorami imprezy są tutejsze destylarnie: Glen Scotia, Springbank i Glengyle we współpracy z niezależnym bottlerem, firmą William Cadenhead. Program, to nie tylko degustacje, ale też zwiedzania destylarni, magazynów, wykłady poświęcone whisky i historii regionu, specjalne pokazy foodpairingu z whisky. Każdy producent przygotowuje co roku jakieś specjalne edycje dla uczestników festiwalu. W przypadku Glen Scotia jest to torfowa whisky Cambeltown Malts Festival. W tym roku wypuszczona także unikatowy zestaw próbek z wybranych beczek z magazynu Glen Scotia, wyselekcjonowanych przez master distillera Iaina McAlistaira – Dunnage Tasting Set. Limitowana liczba, zaledwie 200 zestawów z buteleczkami po 25 ml, dostępne wyłącznie przez stronę Glen Scotia oraz u trzech wybranych dystrybutorów – w Niemczech, Holandii oraz w Polsce, w sieci M&P. Kupując zestaw można wziąć udział w specjalnej degustacji online Iainem McAlisterem, który opowiada o każdej beczce i każdej whisky. Hasło do degustacji jest wewnątrz pudełka z próbkami.

Glen Scotia Victoriana (54,2%)
Największa chluba destylarni Glen Scotia. Bardzo złożony kupaż, jest tu niewielki udział (ok. 10%) whisky torfowych, średnia wieku to kilkanaście lat, najpierw beczki po bourbonie, potem jeszcze finiszowanie przez 12 miesięcy w beczkach po sherry pedro ximenez (30%) i beczkach mocno wypalonych first fill ex-bourbon (70%) i kolejny sześć miesięcy mariażowania. Aromat słodko-taniczo-mineralny. Są rodzynki, jest słodka herbata, jest skóra, taniczność, cynamon, zielone nuty leśne, zarówno poszycia, jak i igliwia. Aromaty słone, lekko kiszonkowe rejestry, poza tym dużo wanilii, czekolady, rozmaryn. W ustach najpierw czuć delikatnie torf, potem miód, pieczone jabłka, lukier, imbir, migdały, wermutowo, zioła, ale i niezwykle przyjemna słodycz soku z dojrzałych jabłek, gruszek, moreli. Odrobina migdałów i lukrecji, tytoń, sadza. W finiszu miód spadziowy, zioła prowansalskie, imbir, jałowiec, pieprz, poza tym rodzynki, figi, daktyle dużo orzechów włoskich, drożdże, śliwki i delikatnie dym. Bardzo słona, aż cierpną usta.
4.5/5
27,5/27/27,5/8=90

Glen Scotia Dunnage First Fill Bourbon Cask #810 2005 (59,9%)
Aromat bananów, mango, marakuja, dużo kokosa, makowiec. W smaku makowiec z rodzynkami, suszone skórki pomarańczy, morele. W finiszu orzechy laskowe, migdały, kakao i wciąż mak, strucla makowa, rodzynki, do tego wędzone śliwki, delikatnie dym, sól.
4.5/5
27/28/27,5/8=90,5

Glen Scotia Dunnage Refill Sherry Hogshead Cask #486 2002 (48,7%)
Delikatny, kwiatowy aromat, nuty soli i czerwonych jabłek, aromatycznych muszkatowych winogron, ziół, orzechów włoskich. Smak delikatny, dużo jabłek, dużo winogron, lekko drożdże, sól i toffi. W finiszu: sadza, nuta medyczna, cierpkie jabłka, sól, a do tego ciasto drożdżowe z rodzynkami.
4.5/5
27,5/27,5/28/8,5=91,5

Glen Scotia Dunnage Bordeaux Red Wine Cask#2/359 2009 (57,2%)
Aromat czerwonych owoców – truskawki, maliny, poziomki, żurawina, do tego waniliowa, czekolada, lody truskawkowe, odrobina dymu. W smaku masa drożdży, orzechy, śliwki, mirabelki. Finisz cierpko-słodki, kwaśne jabłka, syrop z wiśni, rodzynki, czereśnie, drożdże.
4/5
26/25,5/26/7=85,5

Glen Scotia Dunnage Tawny Port Hogshead Cask#6/413 2005 (57,8%)
Aromat dymu, sadzy, lekko balsamico, ale też cukier trzcinowy, dużo soli. Smak bardzo, bardzo słony. Nuty wędzone, medyczne i słodkie – rodzynki, śliwki wędzone, do tego nuty egzotycznych owoców. Równie słony finisz, lekka nuta tytoniu, wodorosty, suszone śliwki, rodzynki, figi i… solone pomarańcze.
4.5/5
26/28/28,5/8,5=92

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.