Jeden z czołowych producentów koniaków, firma powstała w 1762 roku w Jarnac. Jej założycielem był Irlandczyk, James Delamain. Poprzez małżeństwa rodzina Delamain ma związki z innymi koniakowymi potentatami, m.in. z rodzinami Roullet i Braastad. Robert Dalamain jest autorem cenionej monografii „Histoire du Cognac”. Oferta firmy obejmuje wyłącznie luksusowe, długo starzone koniaki z Grande Champagne, w ogóle nie mają koniaków VS czy VSOP. Przygodę z Delamain trzeba zatem rozpocząć od Pale & Dry XO – to starzony przez 25 lat trunek o głębokich nutach owocowych, z przydymionym tłem. Dalej są koniaki jeszcze lepsze i jeszcze droższe: Vesper – leżakujący 35 lat o głębokim dębowym smaku nieco przypominającym polskie starki, Extra – producent nie podaje liczby lat w beczce, ale jest ich więcej niż w przypadku koniaku Vesper, Tres Vénérable – zaskakująco ożywczo owocowy jak na 55 lat spędzonych w dębie, a także rarytas Resérve de la Famille – koniak z jednej beczki (single barrel) i z jednej winnicy, ma 43% i jest gwiazdą w koronie Delamain. Dla kolekcjonerów są jednak jeszcze limitowane edycje – Millésimes Cognacs, czyli koniaki rocznikowe, pobrane z beczki w wybranym roku, ale leżakujące w niej wcześniej przez 30 lat, a także Le Voyage de Delamain, którego wypuszczono zaledwie 500 butelek.