firma powstała w 2007 roku, przez lata działając głównie na rynku winiarskim. W 2020 roku zadebiutowała z własnymi alkoholami, destylatami z wytłoków winogron i z piwa.
Twórcami marki są Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, związani od lat z polskim winem, cydrami i produktami lokalnymi, zaś alkohole powstają w Podkarpackiej Destylarni Okowity, w XIX-wiecznej gorzelni Długie. W zamyśle mają to być krótkie linie destylatów premium.
– Pomysł na markę własnych alkoholi kraftowych zrodził się ponad rok temu. Postanowiliśmy wykorzystać i połączyć nasze doświadczenie z branży alkoholowej i gastronomicznej. Połączyliśmy siły i chcemy tworzyć alkohole kraftowe najwyższej jakości. Postawiliśmy na nasze oryginalne receptury, najlepsze surowce i krótkie sezonowe serie. Jesteśmy przekonani, że nasi klienci docenią nasz pomysł. Nadchodzi właśnie kraftowa rewolucja destylatów w Polsce, a my chcemy być jej pionierami – mówią twórcy marki Destyl, cytowani przez Portal Spożywczy.
Radosław Froń to prawnik polskiego rynku alkoholowego, orędownik polskich alkoholi rzemieślniczych, wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, juror winiarski i piwowar.
Bartosz Wilczyński to krakowski Promotor Kulinarny, ambasador polskich win, cydrów i alkoholi, od lat doradzający najlepszym szefom kuchni, juror w konkursach branżowych.
Pierwszy z premierowej serii destylatów – Destyl Wytłoki gronowe – powstał we współpracy z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, prowadzona przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę.
Drugą serią są dwa destylaty piwne, stworzone w oparciu o specjalnie przygotowane piwo kraftowe z krakowskiego Browaru Dwie Wieże. Alkohole butelkowane są z mocą 45%.