Przedstawiłem destylarnię Samotišky, a jak smakują ich wyroby? Otóż, niestety, nie szczególnie. W dodatku jest spora rozpiętość jakości, co może świadczyć albo o tym, że za odbiór destylatu odpowiada więcej niż jedna osoba, albo o bardzo różnej jakości surowca. Może być też tak, że owoce były piękne, destylował ten sam człowiek, ale nie zawsze był w formie. Sztuka destylacji wymaga uważności, nawet jeśli serce spirytusu oddziela za nas komputer.
Oto moje oceny pięciu destylatów, które można dostać w sklepiku firmowym.
Samotišska Merunkovice (52%)
W aromacie bardzo wyraźnie owoce morele, a także pestki (kwas pruski) i lakier, ocet, a i jeszcze odrobina wanilii. Smak morelowo-pestkowy, czysty. Finisz ostry i pestkowo-owocowy.
16/24,5/24/7=71,5
Samotišska Hruškovice (52%)
Aromat kiszony, nieco kompostowy, mało gruszki, a dużo kiszonek. Podobnie w smaku – dużo kiszonek, jeśli gruszka, to w occie. Finisz bardzo ostry, octowy.
17,5/17,5/17/6=58
Samotišska Višnovice (52%)
Ostry zapach wiśni i pestek plus bardzo dużo lakieru. Smak cierpki i acetonowy. Finisz podobnie, bardzo ostry, dużo lakieru, aż strach myśleć o kacu po takim destylacie.
10/10/8/3=31
Samotišska Slivovice (52%)
Zapach zepsutej śliwki, lakieru i pestek, do tego sporo cukru pudru. Smak cierpki, octowy. Finisz ostry, octowy, dużo pestki, migdałów. Porażka.
9,5/5,5/5/0=20
Samotišska Jablkovice (52%)
Lekko czuć pestki, sporo lakieru, lekko przypalenie, drożdże. W smaku cierpkie, kwaśne jabłka, ogryzek. Finisz kwaśny.
17,5/18,5/18,5/7=57,5