Valverde

firma została założona w 1973 roku przez Carlo Birello, który obecnie prowadzi ją z zoną i synami. Umiejscowiona w Cortemilia, małej wiosce w sercu Langhe, w połowie drogi między Alpami a Morzem Liguryjskim. Winogrona do produkcji grappy pochodzą od okolicznych winogradników, a zioła do produkcji likierów z Alp. Na potrzeby likierów destylują alkohol w kolumnie do mocy 96,5%, grappa powstaje w małym miedzianym alembiku. Ich białe grappy jednoszczepowe to: nebbiolo, arneis, dolcetto, moscato i barbera. Do leżakowania używane są beczki ze slawońskiego dębu, butelkują grappy w wieku: 3, 5 i 8 lat oraz rocznikowe. Są tu kupaże oraz jednoszczepowe: nebbiolo, moscato, barbaresco, barbera. Bogata jest oferta likierów, m.in.: bazylia, skórki pomarańczy, skórki cytryny, korzeń goryczki, lukrecja, orzechy włoskie, mirt, poziomki, truskawki, jagody czy gorzkie ziołowe amaro. Mają też trzy infuzjowane grappy – z płatkami fiołków, kwiatami rumianku i z miodem.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.