Posiadłość jest położona w regionie Pays d’Auge, małej miejscowości La Vigannerie, na trasie Route du Cidre i należy do rodziny Dupont. Tradycje wytwarzania kalwadosu i cydru sięgają tu XIX wieku, kiedy to Jules Dupont w 1887 roku rozpoczął produkcję. Jego syn Louis zarządzał majątkiem od 1934 roku, a po jego śmierci w 1974 roku wdowa, pani Colette. Udoskonalenie technologii i wejście na szersze rynki to zasługa kolejnego z rodu – Etienne. W 1980 roku to on objął stery, ale najpierw spędził pewien okres w regionie Cognac, zgłębiając wiedzę na temat produkcji koniaków i podwójnej destylacji. Obecnie Etienne, jego syn Jérôme i córka Anne-Pamy zarządzają firmą. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających, wizyta kończy się degustacją w cenie 4 euro. Przy destylarni działa sklep z ich produktami.
Sady jabłoni rozciągają się na 30 hektarach – około 6 tys. drzew, trzynastu odmian: wytrawno-słodkie (Bisquet, Binet rouge, Frequin, Douce Moën, Mettais, Noël des chaps), słodkie (Rouge duret, Douce Coetligné), kwaśne (Petit jaune, Rambault, Cidor) i gorzkie (Judor, Avrolles). – Odpowiednia proporcja gatunków jabłek użytych do zestawiania kalwadosu ma ogromne znaczenie – twierdzi Etienne Dupont. Fermentacja trwa dwa miesiące, potem przez sześć kolejnych cydr leżakuje w kadzi, by po tym okresie zostać poddanym podwójnej destylacji. Po pierwszej uzyskiwany jest alkohol o mocy 28-30%, po drugiej – między 60 a 70%. Destylat leżakuje pierwsze trzy miesiące w młodych dębowych beczkach, lekko wypalanych, kolejny etap odbywa się w starszych beczkach.
W ofercie Domeine Dupont są następujące kalwadosy, wszystkie z apelacją Pays d’Auge: Original (80% to odmiany gorzkie, reszta kwaśne, aromat owoców i kwiatów, zielonego jabłka, wiśni, cytrusów, smak świeży, rześki), Fine Réserve (starzony dwa lata – 50% to beczki z nowego dębu, 80% to odmiany gorzkie, reszta kwaśne, aromat jabłek, gruszek, cytrusów, wanilii z nutami ziemistymi, smak świeży, owocowy, wanilia i suszone owoce, przed spożyciem dobrze jest mu dać odetchnąć), Réserve (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony trzy lata – 25% to beczki z nowego dębu, aromat zielonych jabłek, geranium z nutami mięty, smak lekko gorzki, zielone jabłka z nutami trawiastymi), Vieille Réserve (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony cztery lata – 25% to beczki z nowego dębu, aromat miękki, świeży dąb, wanilia, kandyzowane owoce, smak słodki z nutami lukrecji i cytrusów), VSOP (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony pięć lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat z nutami wiórek dębowych, lukrecji, wanilii, świeżych owoców, lekko przypieczone drewno, smak słodki, delikatny z nutami soczystego jabłka), Hors d’age (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony sześć lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat lekko leśny, ale też jabłka, banany, róże i jaśmin, smak słodki z akcentami dojrzałych jabłek i nutą dębową), Plus de 12 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 12 lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat musu jabłkowego z nutami palonej kawy, wanilii, smak słodki, ale z odrobiną goryczki), Plus de 15 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 15 lat, zapach drewna, wanilii, kwiatów, mandarynek i pomarańczy, smak zielonych jabłek, orzechów laskowych, drewna, wanilii), Plus de 20 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 20 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat lekko ziemisty, suszone owoce, kwiaty, smak wyważony, owocowość, prażone orzechy), Plus de 30 (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 30 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat intensywny, słodki, kwiaty, cytrusy, miód, przyprawy, smak wanilii, drewna, pieczonych jabłek i przypraw), Plus de 45 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 30 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat karmelizowanego jabłka, geranium, lukrecji, smak intensywny, złożony, migdały, przyprawy), Plus de 30 Ans non-réduit (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, butelkowany z mocą beczki, aromat słodki, intensywny, przyprawy, karmelizowane jabłka, smak mocny, przyprawy, pieczone jabłka, goryczka i ziemistość), Plus de 45 Ans non réduit (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, butelkowany z mocą beczki, aromaty przypraw, tytoniu, lukrecji, smak przypraw i tabaki) oraz Pomme Captive (młody kalwados z jabłkiem w butelce, aromat zielonego jabłka, geranium, mięta, smak zielonych jabłek, trawiasty). Oferowane są także edycje rocznikowe: 1989, 1980, 1977 czy 1969. Firma wytwarza również cydry, pommeau, likiery na bazie kalwadosu oraz jabłkowe soki musujące.