Domaine Dupont

Posiadłość jest położona w regionie Pays d’Auge, małej miejscowości La Vigannerie, na trasie Route du Cidre i należy do rodziny Dupont. Tradycje wytwarzania kalwadosu i cydru sięgają tu XIX wieku, kiedy to Jules Dupont w 1887 roku rozpoczął produkcję. Jego syn Louis zarządzał majątkiem od 1934 roku, a po jego śmierci w 1974 roku wdowa, pani Colette. Udoskonalenie technologii i wejście na szersze rynki to zasługa kolejnego z rodu – Etienne. W 1980 roku to on objął stery, ale najpierw spędził pewien okres w regionie Cognac, zgłębiając wiedzę na temat produkcji koniaków i podwójnej destylacji. Obecnie Etienne, jego syn Jérôme i córka Anne-Pamy zarządzają firmą. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających, wizyta kończy się degustacją w cenie 4 euro. Przy destylarni działa sklep z ich produktami.

diapocontact01

Sady jabłoni rozciągają się na 30 hektarach – około 6 tys. drzew, trzynastu odmian: wytrawno-słodkie (Bisquet, Binet rouge, Frequin, Douce Moën, Mettais, Noël des chaps), słodkie (Rouge duret, Douce Coetligné), kwaśne (Petit jaune, Rambault, Cidor) i gorzkie (Judor, Avrolles). – Odpowiednia proporcja gatunków jabłek użytych do zestawiania kalwadosu ma ogromne znaczenie – twierdzi Etienne Dupont. Fermentacja trwa dwa miesiące, potem przez sześć kolejnych cydr leżakuje w kadzi, by po tym okresie zostać poddanym podwójnej destylacji. Po pierwszej uzyskiwany jest alkohol o mocy 28-30%, po drugiej – między 60 a 70%. Destylat leżakuje pierwsze trzy miesiące w młodych dębowych beczkach, lekko wypalanych, kolejny etap odbywa się w starszych beczkach.
W ofercie Domeine Dupont są następujące kalwadosy, wszystkie z apelacją Pays d’Auge: Original (80% to odmiany gorzkie, reszta kwaśne, aromat owoców i kwiatów, zielonego jabłka, wiśni, cytrusów, smak świeży, rześki), Fine Réserve (starzony dwa lata – 50% to beczki z nowego dębu, 80% to odmiany gorzkie, reszta kwaśne, aromat jabłek, gruszek, cytrusów, wanilii z nutami ziemistymi, smak świeży, owocowy, wanilia i suszone owoce, przed spożyciem dobrze jest mu dać odetchnąć), Réserve (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony trzy lata – 25% to beczki z nowego dębu, aromat zielonych jabłek, geranium z nutami mięty, smak lekko gorzki, zielone jabłka z nutami trawiastymi), Vieille Réserve (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony cztery lata – 25% to beczki z nowego dębu, aromat miękki, świeży dąb, wanilia, kandyzowane owoce, smak słodki z nutami lukrecji i cytrusów), VSOP (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony pięć lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat z nutami wiórek dębowych, lukrecji, wanilii, świeżych owoców, lekko przypieczone drewno, smak słodki, delikatny z nutami soczystego jabłka), Hors d’age (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony sześć lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat lekko leśny, ale też jabłka, banany, róże i jaśmin, smak słodki z akcentami dojrzałych jabłek i nutą dębową), Plus de 12 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 12 lat – 25% to beczki z nowego dębu, aromat musu jabłkowego z nutami palonej kawy, wanilii, smak słodki, ale z odrobiną goryczki), Plus de 15 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 15 lat, zapach drewna, wanilii, kwiatów, mandarynek i pomarańczy, smak zielonych jabłek, orzechów laskowych, drewna, wanilii), Plus de 20 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 20 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat lekko ziemisty, suszone owoce, kwiaty, smak wyważony, owocowość, prażone orzechy), Plus de 30 (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 30 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat intensywny, słodki, kwiaty, cytrusy, miód, przyprawy, smak wanilii, drewna, pieczonych jabłek i przypraw), Plus de 45 Ans (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, starzony co najmniej 30 lat w drewnianej kadzi i wypalonych dębowych beczkach, aromat karmelizowanego jabłka, geranium, lukrecji, smak intensywny, złożony, migdały, przyprawy), Plus de 30 Ans non-réduit (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, butelkowany z mocą beczki, aromat słodki, intensywny, przyprawy, karmelizowane jabłka, smak mocny, przyprawy, pieczone jabłka, goryczka i ziemistość), Plus de 45 Ans non réduit (80% to odmiany gorzkie, 20% kwaśne, butelkowany z mocą beczki, aromaty przypraw, tytoniu, lukrecji, smak przypraw i tabaki) oraz Pomme Captive (młody kalwados z jabłkiem w butelce, aromat zielonego jabłka, geranium, mięta, smak zielonych jabłek, trawiasty). Oferowane są także edycje rocznikowe: 1989, 1980, 1977 czy 1969. Firma wytwarza również cydry, pommeau, likiery na bazie kalwadosu oraz jabłkowe soki musujące.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.