Lektury, Spirits
likier, recenzje, wino

Domowy wyrób win

Domowy wyrób win

Udostępnij:

Nie wiem, które to już wydanie, ilu już wydawców eksploatowało opus magnum nie żyjącego już Jana Cieślaka. Jest to pozycja absolutnie wyjątkowa i poza konkurencją wśród poradników dla hobbystów i amatorów nie tylko domowego wyrobu win owocowych, ale też miodów pitnych, nalewek i wódek gatunkowych. Autor zebrał tak pokaźną liczbę własnych receptur, że z powodzeniem można by wydawać „Kalendarze gospodyni” z przepisami na domowe trunki, po jednym na każdy dzień roku. Ale to nie jedyny atut. Uważny czytelnik znajdzie tu wszelkie informacje o tym jak zrobić dobre domowe trunki, jak dobierać owoce, drożdże, jak wyposażyć domowy „warsztat”, jak dbać o higienę, jakie są typowe błędy. Jan Cieślak wprowadza też w obszar historii, kultury i sztuki wytwarzania i konsumowania trunków. Z wielką lekkością potrafi przedstawiać procesy chemiczne, których rozumienie jest tak często lekceważone przez hobbystów, przekonanych, że wystarczy nastawić moszcz i czekać aż cudownie zmieni się w wino. Trzeba oddać autorowi pokłon, za jego benedyktyńską pracę, za komunikatywny język i wielką kulturę wywodu.

 

Żal tylko, że nowe obszerne wydanie wydrukowano maleńką czcionką. Książka ma 400 stron, ale przy normalnej czcionce miałaby 1000. A jeszcze chciałoby się żeby to była edycja ilustrowana. Choćby i w trzech tomach.
W kolejnym wydaniu warto jednak o gruntowniejszą aktualizację redaktora. Na rynku jest wiele nowych preparatów i urządzeń do wytwarzania win, a rozdział o klasyfikacji wódek i likierów w całości jest już nieaktualny, czy wręcz już nieprawdziwy i wymaga napisania od początku.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.