mocny chiński destylat robiony ze sfermentowanego jęczmienia, moc od 52% do nawet ponad 65%, czasami z dodanym anyżkiem (np. Ru Yang Du Kang). Bardzo popularny w Chinach z uwagi na niską cenę (ok. 20 yuanów – 10 zł butelka 0,5 l) i dobry smak, choć cuchnie strasznie, jak stara zatęchła szmata. Pomimo dużej mocy pije się przyjemnie, podawana ciepła, rozgrzewa, ale bynajmniej nie pali. Ze smakiem trzeba się oswoić, nie mniej można go polubić. Z Du Kang związanych jest wiele chińskich legend, nazwa pochodzi od Du Kanga, który jest uważany za chiński odpowiednik greckiego Dionizosa, boga wina. Cao Cao, słynny chiński generał i poeta pisał: „Co jest lekarstwem na mój smutek? Oczywiście, to Du Kang!”. W Chinach, podobnie jak wiele innych destylatów, sprzedawany jest jako „wino ryżowe”, choć ani nie z ryżu robiony, ani z winem nic wspólnego nie ma.
Byłeś w Chinach?