najstarsza hiszpańska whisky single malt (ale także oferowana jako blend) z Destilerías y Crianza del Whisky S.A. Destylarnię założył w 1958 roku Nicomedes García Gómez, obecnie należy ona do grupy Beam Suntory. Była to pierwsza hiszpańska destylarnia whisky i pierwsza zbudowana w Palazuelos de Eresma (Segovia). Rozpoczęła destylację w lutym 1959 roku, a cztery lata później trafiła na rynek pierwsza hiszpańska whisky pod marką DYC. Obecnie produkują rocznie ponad 20 mln l whisky i na hiszpańskim rynku są absolutnym liderem. Oferta obejmuje: DYC Blended Whisky, DYC 5YO (blendowana, pięć lat leżakowania w amerykańskim dębie), DYC 8YO (blendowana, osiem lat leżakowania w amerykańskim dębie), DYC Pure Malt (mieszanka single maltów bez podania wieku, prawdopodobnie z dodatkiem szkockich destylatów) i DYC Single Malt (dziesięcioletnia).
Miałem DYC 8YO, nie polecam 😉