9 lutego Mateusz Zabiegaj przedstawił kolekcję whisky Octomore, jedenastą odsłonę serii, której ukoronowaniem jest nowa Octomore 10YO.
Octomore z destylarni Bruichladdich, to dymne potwory, uchodzi za najbardziej torfową whisky świata. Jim McEwan zaczął eksperymentować z wędzeniem słodu torfem w 2001 roku, a seria zadebiutowała w 2002 roku whisky o stopniu natorfienia 80,5 PPM. Potem było już coraz dymniej, poziom polifenoli przekracza często 200 PPM. Większość whisky w tej serii było butelkowanych w wieku pięciu lat, co uważa się za optymalne dla tak mocno torfowych trunków. Wszystkie beczki napełniane są z mocą, z jaką alkohol schodzi z alembików.


– Octomore przywraca tradycję robienia whisky na Islay. A jednocześnie to whisky bardzo nowoczesna. Jej tajemnica polega na mocnym uwędzeniu słodu torfem. Piec jest opalany wyłącznie torfem, stąd duże stężenie fenoli. W przypadku Octomore nie miesza się słodu torfowego z nietorfowym, by uzyskać jakiś stabilny profil whisky – mówił Mateusz Zabiegaj, ambasador marki w Polsce.

Octomore 08.1 (59,3%)
PPM 167, destylacja 2008, ośmioletnia, wyłącznie beczki po amerykańskiej whiskey. Zapach pełen wędzenia, ale i słodyczy. To bardziej wędzone śliwki niż wędzone ryby. Dużo przyjemnej słodkiej, budyniowej wanilii, solonego karmelu, crema catalana. Jest też rześka nuta morska, słonej bryzy. W smaku dużo dymu, dużo wędzenia, dużo jodyny, wędzone śliwki, grillowane mięso, do tego lukrecja, nawet lekko anyż. Bardzo słony finisz, zaskakuje nutami omułków, są i wodorosty. Masa lukrecji. Nic ze słodyczy z aromatu.
4.5
27,5/27/27/8=89,5

Octomore 11.1 (59,4%)
PPM 139,6 destylacja 2014, pięcioletnia, wyłącznie beczki po amerykańskiej whiskey. Jęczmień concerto i propino. Aromat wędzenia, cytrusów, pędów sosny, krem waniliowy, czekolada z orzechami, czekolada ze śliwką, crème brûlée. Do tego trawa, może nawet sałata, sok z cytryny. W smaku słodka lukrecja, placek drożdżowy, propolis, rozmaryn, w tle – asfalt. Rozgrzewający, długi, korzenny finisz – imbir, goździki, gałka muszkatołowa i lukrecja, miód.
4.5
27/27/27,5/8=89,5

Octomore 11.3 (61,7%)
PPM 194, destylacja 2014, pięcioletnia, wyłącznie beczki po amerykańskiej whiskey. Wyłącznie jęczmień concerto z farmy Octomore. Dużo nut wędzenia, ziemistości, ale też bardzo dużo słodyczy, budyniu, wanilii. Jest też jodyna i nuty igliwia, zielonych szyszek, może jałowca, kardamonu. W ustach bardzo cierpka, bardzo wytrawna – skóra, tytoń fajkowy, kwaśne śliwki, jodyna, lukrecja, goździki. Rozgrzewający, długi, korzenny finisz, masa goździków, kardamon, ziele angielskie, bardzo dużo jałowca, nawet palonego jałowca. I anyż, lukrecja, ale też mięta, czy wprost trawa.
4.5
27/28,5/28,5/8=92

Octomore 11.2 (58,6%)
PPM 139,6. Edycja eksperymentalna, destylacja 2014, pięcioletnia, leżakowana częściowo w beczkach po czerwonych winach z Pauillac (cabernet sauvignon, merlot i petit verdot) oraz w beczkach po amerykańskiej whiskey i finiszowanie w beczkach barrique po winach cabernet sauvignon z St. Julien. Jęczmień concerto i propino. Aromat mocno dymny, torfowy, wędzony, poza tym wiśnie w czekoladzie. Jest też dużo sadzy, popiołu, a w tle – propolis, zioła. Smak bardzo ziołowy i korzenny – lukrecja, anyż, majeranek, rozmaryn, do tego cierpka gruszka, sól, goździki. W finiszu dużo więcej goździków, dużo gruszek, popiołu, cierpko, słono.
4.5
27/27,5/27,5/8=89

Octomore 10YO (54,3%)
PPM 208, destylacja 2009, częściowo leżakowana w beczkach z dziewiczego dębu oraz w beczkach po amerykańskiej whiskey. Jęczmień odmiany optic. Dużo torfu, wędzenia, nawet węgla, jodyny. Ale też dużo cukierniczej, waniliowej słodyczy i soczystej słodyczy nektarynek. Do tego zioła, anyż, sól. W smaku dużo goździków, dużo słodyczy, miód, powidła śliwkowe, gruszki williams, dzikie zioła – rumianek, mięta. Finisz jest bardzo elegancki, słodko-gorzko-cierpki, ale są też nuty skóry, gruszki, pieczone jabłka, cynamon, sól, gałka muszkatołowa.
4.5
27,5/28/28,5/8,5=92

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail