Eden Mill oficjalnie rozpoczął produkcję whisky single malt i ginu w swojej nowej gorzelni na terenie kampusu Eden University of St Andrews. Pierwsza napełniona beczka została wykonana ze szkockiego dębu. Nowy zakład wyposażony jest w: kadź zacierną, sześć kadzi fermentacyjnych, alembik do ginu, dwa alembiki do whisky oraz magazyn z miejscem na przechowywanie 300 beczek. Destylarnia ma wydajność 1 mln l czystego alkoholu rocznie.
Eden Mill ma nieco mniej niż 400 beczek single malt destylowanych w pierwotnej gorzelni, która została otwarta w 2012 roku. Firma skupia się teraz na wznowieniu produkcji whisky, aby napełnić setki kolejnych beczek nowym destylatem. Główna linia ginów, obejmująca wersje: Golf, Love i Original, będzie destylowana w nowym miejscu i ponownie wprowadzona na rynek w przeprojektowanych butelkach. Przy destylarni działać będzie centrum dla turystów z przestrzenią handlową i barem koktajlowym na najwyższym piętrze, oferującym widok na estuarium Rzeki Ede. Energia elektryczna w gorzelni będzie w 100% odnawialna, pochodząca m.in. z farmy słonecznej Uniwersytetu St Andrew.