szkocka destylarnia whisky, założona w 1825 roku w małej miejscowości Pitlochry w hrabstwie Perthshire (region Highlans). Najmniejsza z tradycyjnych szkockich gorzelni (reklamuje się hasłem Scotland’s Smallest Distillery), niemal cała produkcja odbywa się tu ręcznie jak w XIX wieku, jest więc swego rodzaju skansenem produkcji whisky, nic zatem dziwnego, że rocznie zakład odwiedza ok. 100 tys. turystów. Destylaty Edradour to unikaty, część z nich finiszowana jest w beczkach po: maderze, porto, marsali, burgundzie, sauternes, bordeaux czy chardonnay, a roczna produkcja jest minimalna. Do destylacji używane są najmniejsze alembiki w całej branży whisky. Firma wielokrotnie zmieniała właścicieli, przez pewien czas była własnością koncernu Pernod Ricard. W 2002 roku kupił ją Andrew Symington, właściciel Signatory, drugiej pod względem wielkości niezależnej firmy dystrybuującej whisky. Od tego czasu na rynku pojawiło się wiele nowych produktów, w tym np. unikatowe wersje 11-, 12- i 13-letnich destylatów finiszowane w beczkach po winach, są destylaty pochodzące z lat 1996-2000, a więc z okresu poprzedzającego przejęcie gorzelni od Pernod Ricarda. Najbardziej znanym produktem Edradour jest single malt 10-letni. Nowością jest 12-letni malt starzony w beczkach po sherry Oloroso, butelkowany pod nazwą Caledonia. Firmuje ją szkocki bard Dougie MacLean, autor ballady pt. „Caledonia”, na tubie opakowania znalazły się słowa drugiej zwrotki: Let me tell you that I love you and I think about you all the time / Caledonia you’re calling me and now I’m going home / But if I should become a stranger you know that it would make me more than sad / Caledonia’s been everything I’ve ever had. W ofercie jest też nierozcieńczana Edradour Straight from the Cask. Wszystkie whisky Edradour nie są filtrowane na zimno. Trudno określić styl whisky Edradour, z uwagi na liczne eksperymenty z beczkami, na pewno są to whisky bardzo oryginalne i wszystkie najwyższej klasy. Typowy produkt, whisky 10-letnia, jest bardzo owocowy i słodki, kremowy, jest w nim też smak marcepanu, ale i nuty dymne, obecne praktycznie we wszystkich maltach tego producenta. Ten single malt jest wykorzystywany przy zestawianiu blendów Clan Campbell i House of Lords. Firma oferuje też silnie torfowe whisky pod marką Ballechin.