Warto czasami zajrzeć do książek o whisky wydanych przed kilkunastu laty, by uzmysłowić sobie jak ten świat się zmienił jak stał się różnorodny, jak bogaty. Zgrzebna książeczka z 1999 roku wydana w serii „The Pocket Scottish History Series” przedstawia ułamek tego, czym dzisiaj jest świat whisky. Autor skupił się na prezentacji destylarni w porządku alfabetycznym, niezależnych dystrybutorów spychając do rangi sprzedawców, a przecież współcześnie to oni w dużym stopniu decydują o kolorycie świata whisky, z własnymi bardzo oryginalnymi wypustami blended malts oraz rzadkimi beczkami single malts. Informacje historyczne i technologiczne powtarzają fakty wielokrotnie publikowane, książeczka ma charakter wybitnie popularyzatorski. Sporo autor pisze o degustowaniu whisky i o profilach smakowych charakterystycznych dla różnych regionów Szkocji. Dziś, gdy niemal nikt sam nie słoduje jęczmienia, te podziały – swoiste terroir szkockiej whisky – niestety ulega zatarciu.
Euan Mitchell: A Wee Guide to Whisky
Powiązane artykuły
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]
Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]