Warto czasami zajrzeć do książek o whisky wydanych przed kilkunastu laty, by uzmysłowić sobie jak ten świat się zmienił jak stał się różnorodny, jak bogaty. Zgrzebna książeczka z 1999 roku wydana w serii „The Pocket Scottish History Series” przedstawia ułamek tego, czym dzisiaj jest świat whisky. Autor skupił się na prezentacji destylarni w porządku alfabetycznym, niezależnych dystrybutorów spychając do rangi sprzedawców, a przecież współcześnie to oni w dużym stopniu decydują o kolorycie świata whisky, z własnymi bardzo oryginalnymi wypustami blended malts oraz rzadkimi beczkami single malts. Informacje historyczne i technologiczne powtarzają fakty wielokrotnie publikowane, książeczka ma charakter wybitnie popularyzatorski. Sporo autor pisze o degustowaniu whisky i o profilach smakowych charakterystycznych dla różnych regionów Szkocji. Dziś, gdy niemal nikt sam nie słoduje jęczmienia, te podziały – swoiste terroir szkockiej whisky – niestety ulega zatarciu.