popularny choć z niższej półki amerykański bourbon. Właścicielem marki jest firma Luxco z St. Louis, ale destylacja i maturacja odbywa się w Kentucky, a konkretnie w zakładach Heaven Hills w Bardstown. Marka powstała w latach 50. XX wieku i wówczas była destylowana Medley Distillery, w Owensboro. Potem wielokrotnie zmieniała właścicieli, w 1993 roku kupiła ją firma David Sherman Company, która potem zmieniła nazwę na Luxco. Nastaw fermentacyjny to w większości kukurydza, w mniejszym stopniu inne zboża, firma nie podaje jakie. Przed rozlaniem do butelek Ezra Brooks jest filtrowana przez węgiel drzewny. Tradycyjna Ezra Brooks Black Label, z czarną etykietą, występuje w wersjach 40% I 45%. To bardzo klasyczny bourbon – słodki, o bardzo kukurydzianym smaku i waniliowych aromatach amerykańskiego dębu, z nuta toffi. Kiedyś dostępna była też zielona etykieta, Ezra Brooks Green Label (40%). Firma oferuje też whiskey z wyższej półki, przede wszystkim Ezra B. Single Barrel Kentucky Straight Bourbon Whiskey – potężny, dwunastoletni trunek o mocy 49,5%, z dużą ilością aromatów drewna, ale też: cytrusów, skóry, tytoniu. Jej młodszą, ale mocniejszą siostrą, jest już mniej udana Old Ezra Kentucky Straight Bourbon Whiskey – siedmiolatka, o mocy 50,5%, w której słodycz miesza się z cierpkością tytoniu. Produkowany jest też likier Ezra Brooks Cinnamon (35%). Ciekawostką jest product placement Ezry Brooks w tak znanych filmach jak „Żądło” czy „Leon zawodowiec”.