Fidencio

mezcal z Oaxaca, robiony w 100% z własnych upraw agawy gatunku Espadín, wyłącznie z roślin, które mają więcej niż dziesięć lat. Firmę założył pod koniec XIX wieku Fidencio Jiménez, nazywała się wówczas Fabrica de Amigo del Mezcal i mieściła w Santiago Matatlán. Rodzinny biznes przejął syn, Enrique a po nim wnuk Isaac. Początkowo była to mała manufaktura, jednak w latach 30. zainstalowano nowoczesne miedziane alembiki, a w latach 40. rozpoczęto sprzedaż poza stan Oaxaca, zaczęto też używać dębowych beczek do starzenia trunku. Obecnie destylarnia nazywa się Fidencio Spirits, wciąż jest w rękach czwartego już pokolenia rodziny Jiménez – kierują nią bracia Octavio i Enrique. Firma ma własną linię do butelkowania oraz magazyny do starzenia mezcalu. W 2006 roku rozpoczęto budowę nowej gorzelni w Oaxaca, a do rodzinnego biznesu dołączyli inwestorzy – Amy Hardy i Arik Torren. Oferta Fidencio Spirits obejmuje wyjątkowe mezcale jak np. Fidencio Sin Humo (40%), o owocowo-pikantnym aromacie, agawa przez trzy dni jest opiekana zanim rozpocznie się proces fermentacji. Ich mezcal Clásico (44%) ma dymne nuty, które zawdzięcza opiekaniu agawy w piecu z bardzo dymnym drewnem. Mezcal Pechuga (45,4%) ma kolei aromaty tropikalnych owoców, jest to produkt rocznikowy, wypuszczany w bardzo małych partiach po 450 butelek. Ich alkohole powstają w tradycyjnych alembikach opalanych drewnem, Fidencio Sin Humo i Clásico są dwukrotnie destylowane, Pechuga trzykrotnie. Wszystko są to młode mezcale (Joven), które w beczkach spędzają bardzo krótki czas.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.