Floc de Gascogne

regionalny likier, bardzo popularny w Gaskonii, powstający przy okazji produkcji armaniaku. Poza Gaskonia praktycznie nie znany. Występuje w dwóch wersjach: Blanc (biały) i Rouge (czerwony). Nie poddawany procesom starzenia, o mocy 16,5%, powstaje w wyniku połączenia młodego armaniaku z winem i sokiem z winogron. Do produkcji białego używane są zwykle winogrona szczepów: Ugni-blanc, Colombard i Gros Manseng, w smaku bardzo orzeźwiające, z nutami trawy, cytrusów. Czerwone robi się z winogron szczepów Merlot i Cabernet Franc, w smaku poziomki i żurawia. Nie są bardzo słodkie, znacznie mniej słodkie niż np. Pineau des Charentes, robione w regionie Cognac w podobny sposób, tylko z innych winogron i z dodatkiem koniaku. Doskonale komponuje się z deserami, ale też podawane jest do serów, głównie typu bleu, oraz jako aperitif.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.