firma produkująca koniak i pineau, Château de Font-Joyeuse, mieści się w wiosce Louzac-Saint-André. Nazwa pochodzi od płynącego przez posesję źródła Joyeuse. W XV-wiecznym zamku, przebudowanym w XVIII wieku, stworzono niewielkie muzeum koniaku, zebrano tu stare urządzenia, prasy hydrauliczne do wyciskania winogron itp. Zamek powstał w miejscu romańskiej willi, gdzie produkowano wino. Piwnice, w których leżakuje koniak pochodzą z XVIII wieku. To rodzinna destylarnia, rozpoczęli działalność zaraz po II wojnie światowej, firmę prowadzili Alain Vinet i Rene Bouletreau. Teraz prowadzą Stephanie i Kildine Vinet z mężami. Mają ogromny alembik na 3000 l. Około 90% produkcji sprzedają negocjantom, m.in. do Martella. Najstarsze beczki w rodzinnym Paradise pamiętają dziadka Stephanie. Obiekt dostępny jest dla zwiedzających. Produkowane tu koniaki to: Fontaine Joyeuse VS, VSOP i XO, które cechuje słodki czekoladowo-wiśniowy smak, poza tym oferują trzy rodzaje Pineau des Charentes.