Distillerie Franciacorta w Gussago powstała w 1901 roku. Nie należy mylić ze znaną winiarnią Villa Franciacorta z Monticelli Brusati, która także butelkuje grappy, choć na niewielką skalę. Franciacorta (DOCG) to region winnic w Lombardii, słynący z win musujących, wytwarzanych w przeważającej większości z winogron chardonnay. Założycielem Distillerie Franciacorta był Luigi Gozio, a jego spadkobiercy w trzecim pokoleniu wciąż kierują firmą. Już w latach 30. XX wieku była to sporych rozmiarów destylarnia, wyposażona w sześć parowych alembików. Dzisiaj są jednym z większych producentów grappy, zaopatrują wiele sieci dyskontowych (m.in. Lidl), mając w ofercie także szeroką gamę likierów. Destylarnia ulokowana jest w pałacu z IX wieku Borgo Antico San Vitale i jest otwarta dla zwiedzających, urządzono tu małe muzeum, organizowane są koncerty muzyki klasycznej, działa elegancka restauracja. Wewnątrz są zarówno alembiki w stylu szarentejskim, koszowe alembiki typu caldaiette, jak i rozbudowany system aparatów do destylacji okresowej i ciągłej w miedzianych kolumnach. W łukowo sklepionych piwnicach pałacu znajduje się leżakownia. Kolekcja grappy obejmuje zarówno tanie marki, jak znana na całym świecie grappa Piave po eleganckie grappy jednoszczepowe, młode i starzone, z winogron: chardonnay, sangiovese, nebbiolo, corvina, rondinella, molinara, wytłoczyny po produkcji win barolo, brunello czy amarone. Mają też niezwykłą okowitę z jadalnych kasztanów, a także wina i likiery.