nazwa pierwszej whisky jaka powstała w Lotaryngii. Początkowo nazywała się Glen Rozelieures, ale w 2009 roku nazwę zmieniono gdyż Szkoci sprzeciwiają się używania słowa „Glen” (źródło) w nazwach whisky, które nie są szkockie, uznając, że wprowadza się konsumenta w błąd, co do miejsca pochodzenia. Rozelieures to malutka wioska, licząca 160 mieszkańców, niedaleko Nancy. Od 1890 roku działa tu destylarnia rodziny Grallet. Whisky jest wspólnym dziełem gorzelnika Huberta Grallet i rolnika, właściciela upraw jęczmienia, Christophe’a Dupic. Destylowana jest w alembiku typu Charente, w jakim destyluje się koniak, a starzona w beczkach po hiszpańskich winach. Producent nie podaje wieku swojej whisky, jej aromat jest dymny, torfowy, ale też nieco likierowy (wiśnie w czekoladzie?). To trunek o wyraźnym smaku ziarna, słodu, z nutą wiśni, z dymnym finiszem. Moc – 40%, barwa słomkowa.