Gaec de La Cave Normande

gospodarstwo leży w samym sercu Normandii, niedaleko od Domfront. Jest to firma rodzinna, a produkcję kalwadosu rozpoczął w 1944 René Guesdon, dziadek obecnych właścicieli. Stosował prosty alembik zamontowany na drewnianym wozie. Jego syn, Daniel Guesdon czerpiąc z wiedzy i doświadczenia ojca, kontynuował tradycję i od roku 1974 wypuszcza swoje trunki. Podobnie jak senior posiada kolumnę do destylacji zainstalowaną na kołach – na przyczepie od traktora. W 1985 roku rozpoczęli produkcję kalwadosów z jabłek i gruszek. Obecnie zarządza już trzecie pokolenie Guesdon – dwaj bracia, pod marką Guesdon Pere et Fils. Farma jest otwarta dla zwiedzających.
Rosną tu typowe dla regionu Domfrontais odmiany grusz: Plant de Blanc, Fausset, Blot, Champagne i Gros Gontier. Sady jabłoni to szczepy regionalne takie jak: Frequin Rayé, Tesson, Cœur i Tête de Brebis. Fermentacja trwa miesiąc i uzyskuje się cydr (słodki i półwytrawny) o mocy 3-4%. Destylacja odbywa się w kolumnie. Destylat starzony jest w starych beczkach o pojemności od 300 do 600 l.


W portofolio mają kalwadosy 4-, 6-, 8-, 10-, 12-, 14-, 20- i 30-letnie. Produkują też cydry, poiré, pommeau, likiery, soki i octy.

Sebastian Guesdon

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.