Gancia

znany włoski aperitif na bazie wina, produkowany od XIX wieku. Doprawiony gorzkim bittersem, gorzko-słodko-cytrusowy w smaku, lekki – 14,5%. Wśród składników są m.in.: dwa gatunki pomarańczy, kora chinowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kora dzrewa sandałowego. Podobnie smakuje do Campari, ma też podobną, czerwono-pomarańczową barwę. Twórca trunku, Carlo Gancia, założył rodzinną winiarnię w 1850 roku, opracował również recepturę włoskiego musującego wina. Dzis do firmy należy 2000 ha winnic oraz kilometrowej długości zabytkowe piwnice, w których dojrzewają trunki. Sprzedają 25 mln butelek rocznie, eksportowanych do 60 krajów. Gancia podawana jest zwykle jako składnik drinków, np. z sokiem owocowym lub wodą gazowaną. Pod marką Gancia firma butelkuje też trzy rodzaje wermutów.

1 komentarz do “Gancia”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.