Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza na cykle spotkań Warsaw Wine Academy zatytułowany Geografia Wina. Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł. Początek kursu – 1 kwietnia, zajęcia odbywają się w godz. 19.00-21.30.
Zajęcia 1, 1 kwietnia
Wina Piemontu i Górna Adyga:
Gewurztraminer (Górna Adyga)
St. Magdalener (Górna Adyga)
Barolo (Piemont)
Dolcetto (Piemont)
Moscato d’Asti (Piemont)
Asti Frizzante (Piemont)
Zajęcia 2, 15 kwietnia
Wina Toskanii, Sycylii i Sardynii
Chianti (Toskania)
Brunello di Montalcino (Toskania)
Vermentino (Toskania)
Nero d’Avola (Sycylia)
Inzolia (Sycylia)
Cannonau (Sardynia)
Zajęcia 3, 29 kwietnia
Wina z Puglii, Abruzji i Veneto
Prosecco (Veneto)
Amarone (Veneto)
Valpolicella Ripasso (Veneto)
Primitivo (Puglia)
Negroamaro (Puglia)
Trebbiano d’Abruzzo (Abruzja)