Gin z Wrocławia

20 lutego odbyła się degustacja nowych polskich ginów z małej destylarni we Wrocławiu. Spotkanie prowadził Andrzej Węcławski, twórca receptur odpowiedzialny za powstawanie ginów. Breslauer Gin to rzemieślniczy produkt, który powstaje w niedużych partiach, prawie cała praca przy powstaniu butelki ginu wykonana jest ręcznie.

– Wizualnie nawiązujemy do historii ginu, tak jak i sama nazwa, Breslauer, nawiązuje do starego Wrocławia – mówił Andrzej Węcławski. – Przedłużona maceracja jest sposobem na bardzo intensywny smak i aromat. Do każdego naszego ginu wykorzystywana jest bardzo duża ilość składników, przykładowo do edycji Breslauer Winter Gin zużyliśmy 20 kg przypraw na 150 butelek.
Breslauer Gin produkowany jest wyłącznie z naturalnych składników, nie są dodawane żadne sztuczne dodatki, słodziki ani cukier. Cała infuzja smaków i aromatów pochodzi z wydłużonego procesu maceracji ziół, owoców i przypraw. Wszystkie składniki, które mogą pochodzić z Polski kupowane są lokalnie, od niedużych dostawców. Jałowiec, stanowiący bazę wszystkich kompozycji, pochodzi z obszarów Puszczy Białowieskiej, której mikroklimat nadaje rosnącym tam ziołom wyjątkowych walorów smakowych.
Niespotykana oleistość i intensywność, będąca znakiem firmowym produktów Breslauer Gin, wynika z wysokiej zawartości olejków eterycznych, których w produkcie pozostaje jeszcze więcej dzięki pominięciu procesu filtrowania na zimno. Destylator ma zbiornik o pojemności 110 l, z odpędu wychodzi 160-200 butelek z mocą 43,5%.

Breslauer Gin Classic (43,5%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, igły świerku, pieprz, słód karmelowy.
Przyjemny, bardzo intensywny zapach czarnej herbaty, jałowca, pieprzu, igliwia, kardamonu, cynamonu i dużo słodu, wypieczonego chleba. Smak bardzo intensywny, pieprzny, korzenny, rozgrzewający, intensywnie jałowcowy i – jak zapach – mocno słodowy i herbaciany. Dużo nut warzywnych, seler naciowy, umami, także żywiczność. W finiszu dużo jałowca, pieprz, imbir, szałwia, mniszek lekarski, gorzkie trawy, mięta, igliwie i ciągle dużo słodu. Bardzo wyrazisty.
3.5/5
23,5/23,5/23,5/7=77,5

Breslauer Gin Lemongrass (43,5%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, igły świerku, trawa cytrynowa.
Zapach łąki, polnych kwiatów, ziół, majeranku, siana, lekko cytrusowy, lekko korzenny. Smak bardzo intensywny, herbaciany, sporo cytryny, limonki, goryczka mniszka, siano, ostrzejsze nuty – imbir. Finisz ostry, gorzki, dużo albedo cytrusów, ale też zielony pieprz, dużo gorzkiej, ciężkiej herbaty typu gunpowder.
3.5/5
23,5/23/24/7=77,5

Breslauer Gin Curaçao (43,5%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, igły świerku, suszona skórka gorzkiej pomarańczy, dzika róża.
Zapach intensywny, cytrusowy, sporo cytryny, pomarańczy, grejpfruta, pomelo, nuta warzywna, dzięglowa, ale też słodkie nuty toffi, śliwka, kwiatowość, liście czarnej oliwki, majeranek. Smak gorzki, oleisty, cytrusowy, dużo albedo, dużo olejków, jałowiec i igliwie, goryczka i migdały. W finiszu jest przyjemnie pomarańczowo, robi się słodko – klementynki, mandarynki, jest też goryczka jakby głogu czy jarzębiny. Dużo jałowca, igliwie, mięta. Konsekwentnie bardzo oleiste.
3.5/5
20,5/22/24/7=73,5

Breslauer Gin Smokey (43,5%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, igły świerku, słód jęczmięnny wędzony torfem, płatki dębowe mocno opalane.
Zapach lasu, igliwia, jałowca, dymu z jałowca, ogniska, sporo słodu, wędzona śliwka, mięta, pokrzywa, pieprz zielony. Przyjemny, słodko-leśny i bardzo oryginalny. Smak ostry, bardzo mocno jałowcowy, zielony pieprz, igliwie, wciąż przyjemna i słodka nuta dymu, wędzenia, wędzonych śliwek. Cierpki długi finisz, dużo igliwia, lasu, tłuste, czarne oliwki, nuta dymna i wędzona, też torfowa i herbaciana. A także rześkość, mentol. Bardzo oryginalny.
4/5
24,5/24,5/24,5/7,5=81

Breslauer Winter Gin 2022 (43,5%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, igły świerku, skórka słodkiej pomarańczy, goździki, cynamon, słód karmelowy.
Zapach cytryny, limonki, trawy cytrynowej, cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, pomarańczy. Bardzo intensywny, rześki i cytrusowy. Z lekką pudrowością irysa. Smak oleisty, bardzo dużo olejków cytrusów, dużo cynamonu, goździki, pomarańcze, mandarynki, delicje pomarańczowe, limonka, imbir. Finisz też bardzo intensywny, korzenno-cytrusowy, goździki, cynamon, imbir, irys, albedo, gorzki grejpfrut, soczysta pomarańcza. Rozgrzewające, bardzo ładnie czuć cynamon.
4/5
23,5/24,5/25/7,5=80,5

Giny z Wrocławia zaskoczyły intensywnością aromatu i smaku. Innowacyjne, całkiem inne niż klasyczny London dry gin. W każdym wyczuwalnych bardzo dużo botaników, znacznie więcej niż te wykorzystane do produkcji. Jałowiec, za każdym razem ten sam, w różnych połączeniach raz sprawiał wrażenie słodkiego, raz ostrego, raz gorzkiego. Wspólną cechą tych ginów jest oleistość i nuty leśne – zielonego igliwia.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.