Breslauer Gin to rzemieślniczy, manufakturowy produkt, który powstaje we własnej destylarni we Wrocławiu. – Opracowaliśmy własne metody produkcji, czerpiąc z długiej tradycji wytwarzania ginu, doskonaląc jego szlachetny smak i aromat. Do jego produkcji używamy wyłącznie wysokiej jakości naturalnych składników, które pomagają nam osiągnąć nasz znak rozpoznawczy – esencjonalne, wyraziste i nieoczywiste bukiety smakowe. Uzyskujemy je dzięki temu, że wszystkie składniki, takie jak zioła czy owoce, są długo macerowane w dużych ilościach – to nasz jedyny sposób infuzji aromatów i smaków. Celowo i świadomie pomijamy, naszym zdaniem niepotrzebny w tym wypadku, proces filtrowania na zimno, aby nie stracić ani odrobiny aromatu – mówi Andrzej Węcławski, prezes zarządu Breslauer Spirits Sp. z o.o.

Bogactwo bukietu pochodzi z ekstrahowanych w procesie maceracji olejków eterycznych, uwalnianych przez dodatki botaniczne. – W niskich temperaturach te cenne olejki wytrącają się z płynu, powodując mętnienie i zostają w większości usunięte, nim alkohol trafi do butelki. Nie w Breslauerze, stąd nasz gin może wydawać się produktem niemal alchemicznym, bowiem po schłodzeniu, dodaniu lodu lub odrobiny wody staje się „mglistym ginem” – mówi Andrzej Węcławski.
Równolegle na rynek trafiły cztery wersje smakowe Breslauer Gin, wszystkie o mocy 43,5%.
Classic – to gin o silnym aromacie jałowca, który zyskuje na subtelności dzięki maceracji, nie dzięki dodatkom aromatyzującym;
Lemongrass – gin o świeżych, cytrusowych nutach z wyraźnie wiodącą egzotyczną trawą cytrynową;
Curaçao – w którym dominują smaki gorzkiej pomarańczy i słodko-pikantne, korzenne nuty;
Smokey – autorska kompozycja inspirowana szkocką wyspą Islay, powstał z połączenia aromatów torfowych i dymu drzewnego.
Więcej informacji na stronie: www.breslauergin.com oraz na Instagramie: www.instagram.com/breslauergin.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail