gin

12 lipca w salonie M&P Strzelecka odbyła się prezentacja kolekcji czterech aromatycznych włoskich ginów Malfy. Wybrzeże Amalfi słynie z upraw cytryn i produkcji likieru limoncello. Jest to odmiana cytryn zwana sfusato amalfitano, są one długie i co najmniej dwukrotnie większe od innych cytryn, z grubą i pomarszczoną skórką oraz słodkim i soczystym miąższem bez wielu pestek. Cytryny rosną w tarasowych ogrodach wzdłuż całego wybrzeża Amalfi od lutego do października.

Gin ma oddawać aromaty, ale też styl życia Wybrzeża Amalfi, czyli okolice Neapolu.
Powstaje w Torino Distillati u podnóża najwyższego szczytu Piemontu, Monte Viso. Destylarnia powstała w 1906 roku Założona przez Ferrero di Riccardo, który działał w branży win i wermutów. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku Zakład został przejęty przez kanadyjską firmę Seagram. W 1992 roku Carlo Vergnano, ówczesny dyrektor techniczny i operacyjny w Seagram Italia, kupił fabrykę od Seagram w ramach operacji wykupu menedżerskiego. Mają dwa zakłady – Montalieri i Santena. Produkują m.in.: brandy, grappę, likiery. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach.
Marka ginu Malfy zadebiutowała w 2016 roku, jej twórcą jest Elwyn Gladstone, znany także z serii wermutów Hotel Starlino. W 2019 roku markę przejął Pernod Ricard.

Malfy Gin Originale (41%)
lokalny jałowiec, kora cynamonowa, kolendra, korzenie arcydzięgla i lukrecji oraz skórka cytrynowa, pomarańczowa i grapefruitowa, a bazowym alkoholem spirytus pszeniczny. Po destylacji gin poddawany jest filtracji na zimno i rozcieńczony lokalną górską wodą do 41%. W aromacie: dużo cytrusów, trochę dzięgla, sporo kolendry, lekko cynamon. W smaku sporo jałowca, dużo pomarańczy, słodkich cytryn. Finisz najpierw ostry – jałowcowo-cytrynowy, potem wkracza przyjemna słodycz pomarańczy.
4
26/26/25/7,5=84,5

Malfy Gin con Limone (41%)
Główny składnik (poza jałowcem) to skórka cytryny – 20% z Wybrzeża Amalfi i 80% cytryn z Sycylii. Aromat słodki, intensywny, jak w limoncello – cytryna, kandyzowana cytryna, skórka grejpfruta. Smak cytryny i kandyzowanej skórki cytryny, choć czuć też jałowiec i kolendrę. Finisz to posmak kandyzowanej, zacukrzonej skórki cytryny, pomarańczy, grejpfruta, kolendry.
4
25/25/23/7=80

Malfy Gin con Arancia (41%)
W tym ginie pierwsze skrzypce grają czerwone sycylijskie pomarańcze (tzw. blood orange, krwawe). Wraz z jagodami jałowca są one poddane 36-godzinnej maceracji, po czym po dodaniu skórki cytrynowej i pomarańczowej, kolendry oraz korzeni arcydzięgla i irysa i przedestylowane wykorzystując technikę destylacji próżniowej. W nosie rześki pomarańcze, mandarynki i kwasek pomarańczowy oraz kolendra. Smak gorzki, albedo, gorzkie pomarańcze, grejpfrut, mięta. Finisz to gorzka czekolada z pomarańczą i miętą.
3
22,5/19,5/19/6,5=67,5

Malfy Gin Rosa (41%)
Najważniejszy składnik to skórki dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu różowych grapefruitów, pochodzących z cytrusowych gajów Sycylii. Wraz z innymi składnikami botanicznymi – jagodami jałowca, skórką cytrynową i pomarańczową, kolendrą oraz korzeniami arcydzięgla i irysa są one poddane 36-godzinnej maceracji i destylowane wykorzystując technikę destylacji próżniowej. Formułę uzupełnia niewielka ilość destylatu rabarbarowego. W aromacie: grejpfrut rozkładany na czynniki pierwsze: wnętrze owocu, albedo i skórka. Trunek czysto grejpfrutowy, rześki, brakuje jednak aromatu jałowca. W smaku wanilia, kakao, czekolada – skąd ta słodycz? Do tego pudrowość. Finisz to waniliowy grejpfrut, jest też jałowiec i limonka, ale za słodko.
3.5
23/14/14/4,5=75,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail