Ginnery w Warszawie

Od grudnia 2024 roku, przy ul. Nowogrodzkiej 31 w centrum Warszawy działa bar, showroom i sklep brytyjskiej destylarni Ginnery. Marka powstała z pasji młodego małżeństwa, które wspólną miłość do ginu przekształciło w unikalny brand. Twórca już rok wcześniej uruchomił destylarnię w brytyjskim Staffordshire. Za proces produkcji odpowiada David Hunter, przyjaciel założycieli, który korzysta z klasycznego, szwajcarskiego miedzianego aparatu Arnold o pojemności 1500 litrów z pięcioma półkami rektyfikacyjnymi.

W nowoczesnym, elegancko urządzonym wnętrzu dominuje granatowe tło z dużym logo marki. Znajdziemy tu dyspensery do ginu, drewniane stoliki i strefę wypoczynkową na zewnątrz z parasolami. Na miejscu można kupić autorski gin Ginnery oraz dedykowane mu toniki Franklin & Sons. Menu koktajlowe to zarówno klasyka (G&T, Negroni, Botanical Negroni, Sloe Fizz), jak i autorskie propozycje, np. Golden Hour Spritz z likierem pigwowym. Goście mogą też skomponować własny koktajl, eksperymentując z różnymi wariantami ginów, likierów i toników.
Bar oferuje również warsztaty – tzw. gin tasting experience – dostępne po wcześniejszym umówieniu przez stronę internetową. Degustacja pięciu ginów kosztuje 150 zł, trwa ponad godzinę i obejmuje historię ginu, proces produkcji oraz charakterystykę poszczególnych stylów.
Obecna kolekcja zawiera pięć receptur, a w planach są również bezalkoholowe warianty.

  • Ginnery London Dry Gin (40%) – klasyczny, oparty na jałowcu i owocach.
  • Ginnery Botanical Gin (40%) – wzbogacony ziołami i polnymi kwiatami.
  • Ginnery Cherry & Chocolate Gin (40%) – z destylowanym kakao, wanilią i wiśniami. Aromaty przypominają Mon Chéri lub suszoną śliwkę w czekoladzie z nutą świeżości à la After Eight.
  • Ginnery Sloe Gin (20%) – klasyczny, długo macerowany gin o intensywnie jagodowym profilu, leżakowany przez 6 miesięcy.
  • Ginnery Quince Gin (20%) – słodki likier pigwowy, ukłon w stronę polskich konsumentów, również leżakowany 6 miesięcy.

W przygotowaniu jest Ginnery Cornelian Cherry Gin, stworzony z owoców derenia. Wszystkie likiery dojrzewają w beczkach przed rozlaniem do butelek. Każda partia to ręcznie numerowany batch – około 1000 butelek.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.