Destylarnie, Spirits
gorzelnie rolnicze, historia

Gorzelnia rolnicza Kręcko

Gorzelnia rolnicza Kręcko

Udostępnij:

Gorzelnia została zamknięta w 2010 roku, należy do Stacji Hodowli Roślin. Był tu magazyn roślin strączkowych, płatkarnia, obora. Odpady z gorzelni trafiały bezpośrednio jako pasza. W pełni wyposażona, w każdej chwili może znów ruszyć z produkcją. Poza kolumną odpędową i kadziami zaciernymi i fermentacyjnymi, są tu m.in.: kosz zasypowy pod zboże, płukarka do ziemniaków, kocioł 85 l. Magazyn na rośliny strączkowe to budynek z kamienia palonego. Silos o pojemności 300 ton też jest z pełnym wyposażeniem.

Masywna budowla z mieniącej się czerwienią, pomarańczem i bordem cegły, jest typowym przykładem architektury przemysłowej z przełomu XIX i XX wieku, pomijając liczne przybudówki, które niewątpliwie powstawały z biegiem lat. Na mocnym cokole w kształcie prostopadłościanu stoi wspinający się wysoko ku niebu komin z czerwonej cegły, lekko już pochylony gdyż wypalana cegła zerodowała wraz upływem lat.
Wieś wzmiankowana była już w 1293 roku. W latach 1416-1443 właścicielem włości był Materna Budzisz-Kręski, potem majątek należał do rodu Radlewicz-Kręskich. W 1570 roku sprzedali Kręcko Jerzemu Dziembowskiemu i ta rodzina gospodarowała tu przez kilka wieków. To za ich czasów powstał dwór, później przemianowany na rządcówkę. Ostatnim właścicielem był Erich von Tiedemann i jego spadkobiercy. Erich von Tiedemann wybudował pod koniec XIX wieku zabudowania folwarczne, w tym też gorzelnię parową. W 1884 roku folwark liczył 936 ha i specjalizował się w hodowli owiec. W gospodarstwie pracowały 154 osoby. Wieś liczyła 70 domów, w których mieszkało 450 osób. Posadowił tu pałac w stylu neogotyckim (1850 rok). Pałac otaczał mur.
Po wojnie majątek znacjonalizowano i przekazano w użytkowanie Stacji Hodowli Roślin, ale gorzelnia pracowała aż do 2010 roku. W dworze stworzono mieszkania dla pracowników i do dziś pełni funkcję mieszkalną. Pałac nie przetrwał, wysadziła go armia radziecka w zimie 1945 roku.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.