(Cordon Rouge) luksusowy likier francuski, należący do grupy triple sec, tyle że w odróżnieniu od Cointreau nie jest bardzo słodki. Powstaje poprzec nasączenie skórek gorzkich pomarańczy w koniaku, następnie dodaje się mieszanke ziół i całość poddaje destylacji. Smak ma bardzo cytrusowy, można odnieść wrażenie jakby robiony był nie tylko na pomarańczach, ale także na limonkach. Czuć też smak ziół, być może imbiru, całość świetnie komponuje się z koniakiem. Moc 38-40%. Receptura znana od 1880 roku. Bardzo dobre, ale i bardzo drogie, choć smakuje doskonale wydaje się, że jednak nie wart jest takiej ceny. Firma Grand Marnier produkuje też szereg innych wysokiej jakości likierów, a także koniaki i armaniaki.

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail