Grappa i zapach alpejskich ziół

Julian K. Hombek jest pasjonatą-amatorem, napisał wcześniej książkę o winie, armaniaku i kalwadosie. Teraz zmierzył się z tradycyjnym mocnym trunkiem północy Włoch. Ciekawym pomysłem było połączenie grappy z czymś na kształt zielnika, autor opisuje bowiem zioła występujące w Alpach, którym poświęca mniej więcej połowę objętości swojej książki. Tylko część z tych ziół (m.in.: ruta, jałowiec, macierzanka, goryczka, rumianek) znajduje zastosowanie w formie nalewów z grappą (grappa erbe – grappa ziołowa, infuzjowana, obecnie poza kilkoma wyjątkami przepisy nie zezwalają już na używanie słowa grappa na butelce takich alkoholi). Wszystkie jednak mogą znaleźć zastosowanie w likiernictwie, we włoskich: amaro, fernetach, bitterach czy aperitivo.


Jest to pierwsza polska książka o grappie, nie należy jej jednak traktować jako przewodnik po włoskich destylatach z wytłoczyn winogron, bardziej jako subiektywną autorską impresję, efekt podróży, degustacji i fascynacji. Omówiono zaledwie kilku producentów. Rozdział poświęcony produkcji grappy zawiera informacje nieścisłe lub błędne, autor nie jest specjalistą w tej dziedzinie, a odwiedzając kilka destylarni poznał to, co mu chciano pokazać. Książkę Juliana Hombka traktować należy jako inspirację dla własnych odkryć degustacyjnych, pamiętając, że nie jest to praca ekspercka.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.