W dniach 7-8 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się kolejna Grecka Panorama. To impreza kulinarno-turystyczna, połowę powierzchni zajmują biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Są pokazy kulinarne, a poza tym mydło i powidło, oliwki, kapary, marynaty, sery, oliwy, przyprawy, miody, chałwa i inne słodkości. Są i alkohole w dużym wyborze. Greccy producenci szukają w Polsce dystrybutorów.

Po raz pierwszy wystawiła się w Warszawie destylarnia Chatzopoulos, którą w 2009 roku założył obecny na targach Dimitris Chatzopoulos. Robią na razie tylko ouzo i tsipouro z muskatu aleksandryjskiego. Inna debiutująca na Greckiej Panoramie destylarnia to Sifonios. Rodzinna firma, powstali w 1938 roku. Dziś są największym producentem mocnych alkoholi na Wyspie Rodos, za destylację i receptury odpowiada Angelos Nikolas Sifonios. Po raz kolejny swoje ouzo, tsipouro i likiery prezentowały firmy Eudoksia i Roumpou. Ta pierwsza ma m.in. w ofercie starzone przez rok w greckim dębie tsipouro Raging River, druga ouzo oraz likiery: miętowy, wiśniowy i cynamonowy.
Było kilku producentów win. Ciekawą prezentację mieli winiarze z małej Wyspy Kefalonia, która ma trzy DOC. Podłoże jest skaliste, a wina bardzo mineralne. Skarbem jest szczep robola, który daje białe wina o dużej kwasowości, bardzo ciekawe są słodkie wina z wysuszonych gron. Niezwykle oryginalne wina pokazał Gerasimos Hartouliaris, robione metodą naturalną, o bardzo agrarnych aromatach, wina trudne, ale pozostające w pamięci. Lżejsze wina przedstawiła winiarnia Livadioti, przyjemnie kwasowe wino białe ze szczepu assyrtiko, czy uwodząca kwiatami i morelami malagouzia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail