Międzynarodowe jury European Beer Star, największego i najważniejszego konkursu piw w Europie, po raz 20 przyznało medale dla najlepszych przedstawicieli piw w 74 kategoriach. W tym roku po raz pierwszy jedną z nich była kategoria piw uwarzonych w stylu grodziskim. Pośród interpretacji tego klasycznego stylu, warzonego w wielu krajach świata, najlepsze okazało się grodziskie z browaru w Grodzisku Wielkopolskim. Jedne z pierwszych gratulacji spłynęły od Roberta Makłowicza, który, jak przyznaje, od dawna jest miłośnikiem grodzisza.
Konkurs European Beer Star odbywa się od 2004 roku. Co roku jury składające się z międzynarodowych ekspertów, dziennikarzy branżowych i doświadczonych piwowarów – łącznie 150 profesjonalnych sędziów – wyłania i nagradza browary w wielu kategoriach. W konkursie mogą brać udział piwa z całego świata, niezależnie od wielkości browaru.
– Konkurs jest otwarty dla wszystkich – zgłaszają się nie tylko dobrze znane w swoich krajach, duże browary, ale także małe brewpuby serwujące piwo wyłącznie na miejscu. To ogromny walor naszego konkursu – wszystkie piwa konkurują na tym samym poziomie – wyjaśnia Stefan Stang, General Manager organizatora, Private Brauereien Bayern e.V.
W tym roku ceremonia wręczenia nagród odbyła się 29 listopada w Norymberdze. O miejsce na podium łącznie rywalizowało 2365 piw w 74 różnych kategoriach – stylach piwa. Doświadczeni sędziowie z całego świata ocenili i nagrodzili trzy najlepsze piwa w każdej z kategorii. W tym roku w kategorii grodziskie złoto zdobyło piwo pochodzące z miejsca narodzin stylu.
– Złoto w tak prestiżowym konkursie to dla nas ogromny zaszczyt. Mamy nadzieję, że dzięki tej nagrodzie oraz działalności edukacyjnej ambasadorów stylu samo grodziskie stanie się bardziej rozpoznawalne na całym świecie – mówi Krzysztof Panek, prezes Browaru Grodzisk.
Piwo grodziskie to nowa kategoria w konkursie, ale pisana historia samego stylu sięga 1601 roku. Słynie z szampańskiego wysycenia, lekkości oraz idealnej równowagi dymu, chmielu, lekkiej pszenicznej słodowości i zauważalnej goryczki.
– Mimo upływu lat nasze grodziskie nadal warzymy z kluczowych oryginalnych składników: lokalnej wody, odtworzonego słodu grodziskiego, przywróconych do życia drożdży oraz szlachetnego chmielu Tomyskiego. Te składniki udostępniamy też innym browarom – zauważa Marcin Ostajewski, piwowar z Browaru Grodzisk.