Na rynku jest piąta edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port.

W kartonowym pudełku są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W tym roku w pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Podobnie jak w roku ubiegłym każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Oto moje wrażenia z degustacji tegorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata.

Compañero Extra Añejo (54%)
Rum z Panamy, destylowany w kolumnie zestawiany dla 1423. Intensywny aromat: kakao, wanilii, gorzkiej czekolady i czekolady z orzechami, palonej kawy. W smaku: wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe, bajaderka. W finiszu powraca gorzka czekolada i kawa oraz sporo wanilii, wiśnia.
3
23/20/21/6,5=70,5

Pixan Solera Especial (40%)
Rum z Meksyku, destylowany w kolumnie, ośmioletni. Po okresie leżakowania w beczkach z amerykańskiego dębu był finiszowany dodatkowo w beczkach po czerwonych winach z Casa Madero, najstarszej meksykańskiej winiarni. Egzotyczne owoce – papaja, ananas, banany, do tego dużo śliwek, wiśni, migdały, marcepan. Przyjemny, lekki, skórzasty smak, sporo śliwek, tarnina, czekolada z wiśnią, anyż. Finisz lekko fermentacyjny, cierpki, sporo wiśni, lekko orzechy, migdały, liście wiśni i czekolada.
4
24,5/24/23,5/7,5=79,5

Roble Viejo Maestro Ron Extra Añejo (40%)
Rum z Wenezueli, destylowany w systemie pięciokolumnowym, leżakowany ponad osiem lat w beczkach po bourbonie. Aromat wanilii i kakao, czekolady w proszku, toffi, nugatu. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, rodzynki. Krótki i słodki finisz, kwas chlebowy, rodzynki, dużo wanilii.
14,5/15/15/4,5=49

Six Saints Caribbean Rum (41,7%)
Rum z Grenady, destylowany w kolumnie, wiek 3-5 lat. Aromat słodki, kakao, wanilia, czekolada z orzechami, migdały, rodzynki, suszone wiśnie. W smaku lekko cierpki, nuta apteczna, śliwki, czekolada, delikatnie wytrawność. W finiszu tytoń, rodzynki, banany, wanilia.
3
19/20,5/20,5/7=67

Lazy Dodo Single Estate (40%)
Rum z Mauritiusa, z kolumny, leżakowany ponad 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat bananów, kokosa, czekolady, lekko drożdży, śliwek, wiśni, wanilii. Smak egzotycznych owoców, sporo banana, ananas, papaja. Słodki, przyjemny finisz, syrop ananasowy, gruszki, wiśnie, śliwki, jabłka.
3
18,5/18,5/20,5/7=64,5

Neptune Rum Gold (40%)
Rum z Barbadosu, z alembików i kolumn, mieszanka rumów w wieku: 3, 5 i 8 lat, beczki z amerykańskiego dębu. Aromat wanilii, bananów, kakao. W smaku banany, nuta industrialna, cierpkość tytoniu. Ściągający, wytrawny finisz, cierpkie owoce, głóg, lekko sól.
2.5
16/18/19/6,5=59,5

Beenleigh Cane Island Australia (43%)
Rum z Australii, Beenleigh Rum Distillery, destylacja w alembiku, cztery lata w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. Aromat ziół, żywicy, zielonych szyszek. Smak słodki, tłusty, oliwki, żywica, jałowiec, sosna i syropowa słodycz. Sosnowy, apteczny, żywiczny finisz, lekko aloes i mięta.
4.5
25,5/26,5/27,5/8=87,5

Rum Nation Guatemala Gran Reserva (40%)
Rum z Gwatemali, jednokrotna destylacja w kolumnie, cztery lata w beczkach po bourbonie. Zapach apteki, starego archiwum, stacji benzynowej i drogi żwirowej. Smak słodki, egzotyczny, banany, sok trzcinowy, lekko rodzynki, daktyle. W finiszu nuty industrialne i apteczne, dużo aloesu, mięta, igliwie, jałowiec i na koniec słodycz wanilii.
4.5
27/27,5/27,5/8,5=90,5

Don Omario’s Vintage (40%)
Rum z Belize, dziesięcioletni, destylarnia Travellers. Aromat makowca, bananów, fermentującego ananasa. W smaku dużo wanilii, budyń waniliowy, smażone banany. W finiszu wanilia, kakao, mleczna czekolada.
3
22,5/22/20/7=71,5

William Hinton 3YO (43%)
Rum z Portugalii, z Madery, trzy lata leżakowania w beczkach po lokalnych wzmacnianych winach. Aromat: tytoniu, herbaty, bananów, egzotycznego drewna, wiśni, truskawek, dojrzałych śliwek. Dużo śliwek w smaku, gruszki, tytoń. Finisz owocowo-ziołowy, śliwki i rozmaryn, tymianek.
3.5
24/24,5/23,5/7=79

Richland Single Estate Old Rum (43%)
Rum z USA, w stylu agricole, z soku z trzciny cukrowej. Destylacja w alembiku, dojrzewanie ok. 3 lata w beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat cierpki, fermentacyjny, nuty octowe, banany, ananas, tytoń. Smak bardzo cierpki – skóra, tytoń, taniny wytrawnego wina. Finisz z delikatną nutą czekolady z wiórkami kokosowymi, tytoniu, mokrych liści tytoniu, zielonych bananów.
4.5
26,5/27/27,5/8=89

Ron Esclavo XO (42%)
Rum z Dominikany, dojrzewający 23 lata w systemie solera. Aromat przypraw korzennych, wanilii, cynamonu, kakao, gorzkiej czekolady. W smaku kakao, delikatnie kawa, kakao, cynamon. Słodki, czekoladowy finisz z waniliową nutą i suszoną wiśnią.
3.5
25/23/22,5/7=77,5

Severin Rhum Vieux 4 Ans (42%)
Rum z Gwadelupy, agricole, destylacja w kolumnie. Aromat skóry, pieczonych bananów, tropikalnego drewna. Skóra, tytoń i banany w smaku. Finisz szorstki – tytoń, skóra, banany, ziemistość.
4
26/25,5/26/7,5=84,5

Ron Canuto XO (43%)
Rum z Ekwadoru, destylacja w kolumnie, 9 lat leżakowania w amerykańskim dębie. Aromat wanilii, nugatu, cynamonu, kakao, gorzkiej czekolady, czekolady z wiśnią. Smak bardzo słodki – czekolada, czekolada z wiśnią, wanilia. orzechy laskowe. Masa orzechów laskowych, wanilii i czekolady w finiszu.
3
23/19,5/17/6=65,5

Admiral Rodney HMS Princessa (40%)
Rum z St. Lucia, destylowany w kolumnie, 5-9 lat leżakowania w beczkach po bourbonie. Aromat wanilii, orzechów, czekolady z orzechami, lekko cynamonu, skóry, herbaty. Smak cierpki, herbaciany, dużo orzechów, czekolada z orzechami laskowymi, kakao, wanilia. W finiszu orzechy laskowe, czekolada, wanilia, nugat.
4
24,5/24,5/24/7,5=80,5

Zaka 7YO (42%)
Rum z Trynidadu, destylacja w kolumnie, 7-10 lat dojrzewania w beczkach po bourbonie. Na Trynidadzie jest tylko jedna destylarnia, ale ten rum bardzo jest różny od kolekcji Angostura. Rześka nuta mango, banana, do tego egzotyczne drewno i cynamon. Smak bardzo lekki, grejpfrut i cynamon, wanilia, nuta mleczna. W finiszu czekolada z wiśnią, z rodzynkami.
3.5
25/22/23/6,5=76,5

Cane Island Nicaragua (43%)
Rum z Nikaragua, destylowany w kolumnie, leżakowany w beczkach po bourbonie. Aromat cierpki, apteczny, leśny, jagodowy, nuta egzotycznego drewna, cynamonowiec. Smak słodko-wytrawny, apteczny, leśny, igliwie, jałowiec i miód. W finiszu słodkie zioła, cynamon, goździki.
4
26/26/26,5/7,5=86

Rum Artesanal Jamaica (40%)
Rum z Jamajki butelkowany przez Heinz Eggert w kolekcji Rum Artesenal. Blend z destylarni Worthy Park, Hampden i Clarendon. Aromat malin, truskawek, wiśni, malin i nuta industrialna, lakier. W smaku przyprawy korzenne, poziomki, truskawki, maliny. W finiszu czerwone owoce, maliny, truskawki, wiśnie i tytoń.
4.5
25,5/27/27/7,5=87

Millonario 15 Reserva Especial (40%)
Rum z Peru, dojrzewający piętnaście lat w systemie solera w beczkach z amerykańskiego i slawońskiego dębu. Aromat śliwek, wiśni, czekolady, lekko skóry, ziół, igliwia, słodycz toffi, wanilii, kwiaty. W smaku słodko-cierpki, miód, jabłka, gruszki, skóra, tytoń. W finiszu goździki, miód, lekko imbir i czekoladki.
4
26/26/25,5/7,5=85

Rum Nation Demerara Solera No 14 (40%)
Rum z Gujany, destylowany w Demerara Distillers Limited w kolumnach, z niewielkim dodatkiem rumów z alembiku. Dojrzewający w solerze przez ok. 5 lat, a potem dodatkowo ok. rok finiszowany w beczkach po sherry. Aromat starego drewna, cynamonu, skóry, głębiej wanilia, śliwki, miód. W smaku cierpki, dużo kawy, skóra, rozgrzewający pieprz, ziele angielskie, goździki. Gorzki finisz – tytoń, głóg, wędzone rodzynki i palona kawa.
4.5
26/26,5/26/8=86,5

Dictador 12YO (40%)
Rum z Kolumbii, destylowany w kolumnach, leżakował 11 lat w beczkach po bourbonie i dodatkowo rok w beczkach po sherry. Lekki aromat: słodki tytoń, cynamon, orzechy włoskie, orzechy laskowe. W ustach: makowiec, tarta z orzechami, kajmak, w finiszu gorzkie orzechowe nuty, gorzka czekolada, skóra, trochę soli.
4
25/23,5/23,5/7,5=79,5

Rhum J.M V.O (43%)
Rum z Martyniki, agricole, leżakowany przez ok. 3 lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu oraz ponownie wypalonych beczkach po bourbonie. W aromacie: dużo tytoniu, herbaty, żywica, siarka, mineralność, fermentujące banany. W smaku cierpko, dużo bananów, tytoniu, sadzy, siarki. Bardzo wytrawny finisz, stare drewno, cynamon, sól, skóra, tytoń, smażone banany.
4
26,5/26,5/25,5/7,5=86

Arehucas Añejo 12YO (40%)
Rum z Hiszpanii, z Gran Canaria, 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Lekki aromat kakao, wanilia, delikatnie cynamon, zioła prowansalskie. Cierpki, wytrawny smak – banany, wilgotna kora, tytoń, sól. W finiszu: sól, pieprz, orzechy włoskie i banany.
3.5
23,5/24/23,5/7=78

Cihuatan Obsidiana (40%)
Rum z Salwadoru, edycja dla sklepów wolnocłowych. Blend rumów w wieku: 3, 11 i 14 lat z nowych beczek z amerykańskiego dębu oraz z beczek po bourbonie. Aromat tropikalnych owoców – banany, mango, papaja, przyprawy korzenne, imbir. Smak słodki – wanilia, budyń waniliowy, mleczna czekolada, do tego cierpka nuta tabaki. Finisz waniliowo-orzechowy, rodzynki.
3.5
24/22/21/7=74

Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 15 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, tegoroczna edycja nie jest tak udana, jak ubiegłoroczna, która była najlepszą w historii projektu. Średnia przyznana nota to 77,5 punktu, podczas gdy rok temu średnia przyznana nota wyniosła 80,5 punktu, w 2018 roku 62 punkty, a w 2017 roku tylko 58 punktów. Noty rozkładają się w sposób następujący:

Nota

0,5

1

1,5

2

2,5

3

3,5

4

4,5

2020

0

0

0

1

1

5

4

8

5

2019

0

0

1

0

1

2

3

8

9

2018

0

0

0

1

11

4

3

4

1

2017

1

3

3

3

3

5

2

3

1

Komentarze

Komentarze

Pozostaw odpowiedź Disorder Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail