mała rodzinna gorzelnia we wsi Zorge, w górach Harz. Znana zarówno z doskonałych brandy, z lokalnych ziołowych likierów, jak i z produkowanej tu whisky The Glen Els. Firma powstała w 1985 roku i zaczynała od mocnego cynamonowo-imbirowo-anyżowego likieru Schmiedefeuer, wciąż bardzo popularnego w regionie, podawanego w wersjach z podpalonym kieliszkiem. W 2002 roku Aleksander Buchholz, syn właściciela, rozpoczął tu produkcję limitowanych kolekcji whisky, których dziś jest ogromny wybór. Do starzenia stosują wiele rodzajów beczek, po: maderze, sherry, koniaku, marsali, porto, maladze, souternes, rumie i wiele innych. Większość whisky to single cask, wszystkie to malty, choć jest kilka edycji mieszanych single malts z różnych beczek (np. edycje Journey oraz świetna Ember – destylaty leżakują tu 4,5-5,5 lat). Najbardziej znana seria to Woodsmoked Malts, whisky mocno dymne. Wprowadzane są na rynek w seriach od ok. 300 do 2000 butelek, są to zatem naprawdę unikaty. Firma ma tylko jeden duży miedziany alembik z czteropółkową kolumną do rektyfikacji (robią też wódki) i w nim robią zarówno destylat zbożowy na whisky i wódkę, jak i destylaty owocowe, w tym takie rarytasy jak: brandy z czarnego bzu, z orzechów laskowych, z pigwy, z jabłek boskop, jeżyn i inne. Łącznie oferta obejmuje ok. 60 gatunków alkoholi, w tym kolekcja doskonałych rumów i likiery. Roczna produkcja gorzelni Hammerschmiede to 500 tys. litrów. Codziennie organizowane są tu degustacje i zwiedzanie gorzelni.
Fotki z Hammerschmiede / The Glen Els