szwajcarska wódka destylowana z ziemniaków, odpowiednik francuskiej Eau de vie de pommes de terre czy niemieckiej Kartoffelbrand. Kiedyś była to wódka dla biedaków, dziś często to rarytas, sprzedawany w cenie odpowiadającej najlepszym brandy. Robiona jest z dodatkiem jęczmiennego słodu, który nadaje wyrazistego smaku oraz drożdży. Przezroczysta, mocna – 45-50%. Ciekawostką jest, ze prawo antyalkoholowe w Szwajcarii zakazywało produkcji wódki z ziemniaków od 1910 do 1997 roku. Obecnie produkowane tylko z najlepszych odmian ziemniaków i sprzedawane jako wysokiej klasy brandy (m.in. Härdöpfeler der Echte, Schweizer Härdöpfeler, Luzerner Hinterländer Härdöpfeler czy Kallnacher Härdöpfeler). Härdöpfeler w niczym nie przypomina polskich wódek z ziemniaków (jak np. Palace Vodka z Polmosu Białystok czy Chopin z Polmosu Siedlce), jest łagodniejszy i o głębokim słodowym tle.