koniak z długą tradycją, ale obecnie znany głównie na rynkach azjatyckich i rosyjskim, dokąd trafia większość produkcji. Firmę założył w 1863 roku Anglik, Anthony Hardy, który wcześniej prowadził sklep z alkoholami w Londynie. Tak zagustował w koniakach, że przyjechał do Cognac i sam zajął się destylacją eau-de-vie (początkowo firma działała jako A.Hardy & Co.). Już w 1891 roku firma była jednym z głównych dostawców na rynek rosyjski, wypuszczając nawet specjalną markę, upamiętniającą kontakty obydwu krajów Cognac de L’Alliance. Do dziś firma jest w rękach rodziny Hardy (choć część udziałów ma fundusz inwestycyjny). Podstawowa linia produktowa obejmuje bardzo zróżnicowane koniaki Hardy: VS (lekki, kwiatowo-owocowy), VSOP (orzechy, gruszki, nuty dymne), Napoleon (wiśnie w czekoladzie, orzechy) i XO (ciężki tytoniowy smak, w dalszym tle orzechy i daktyle). Są też specjalnie wybrane i długo starzone destylaty z linii Les Prestiges, sprzedawane w kryształowych karafkach i bardzo drogie: Noces d’Or, Noces de Diamant, Noces d’Albatre, Noces de Perle, Noces de Platine oraz jeszcze droższe, starzone co najmniej przez 30 lat, sprzedawane w specjalnych karafkach symbolizujących żywioły z linii Les Perfectiones: Air, Eau, Flamme, Terre i Undefined. Styl firmy jest zróżnicowany, gdyż stosują winogrona z różnych regionów, przykładowo: VS to mieszanka Fins Bois i Borderies, a VSOP to Grande i Petite Champagne. Jednak te droższe w większości złożone są z ciężkich eau-de-vie z Grande Champagne.
Koniak Hardy można delektować się w La Casa del Habano. Przyznam, że jest to chyba mój ulubiony koniak, jaki do tej pory piłem.