Hefebrand

niemiecki destylat z osadów drożdżowych powstałych po dekantacji wina (odpowiednik włoskiego Acquavite di fecce). Smak bardzo nietypowy, lekko słodkawy, a jednocześnie kwaśny, czuć wyraźnie drożdże, wino i pleśń starej piwniczki. Moc zwykle 40-45% (minimalnie 38%). Znana odmiana to Pfälzer Hefebrand z Nadrenii-Palatynatu. Najczęściej w wersji klarownej, niestarzonej, choć jest też bursztynowy, starzony w beczkach Altes Hefebrand. Marki to m.in.: Sans Pfälzer Hefebrand, Edenkoben Pfälzer Hefebrand, Juris Hefebrand, Kloster Eberbach Hefebrand czy Jobelius Hefebrand. 

 

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.