napój spirytusowy, niezwykle popularny w Panamie. Lubiany składnik koktajli. Bardzo tani, sprzedawany w liczbie ponad miliona dziewięciolitrowych skrzynek, robiony jak rum – z przefermentowanego soku z trzciny cukrowej. Marka powstała w 1944 roku i należy do rodziny Varela (rok 1908 na butelce odnosi się do daty powstania destylarni). Firma Varela Hermanos S.A. jest m.in. właścicielem marki Ron Abuelo, a wiceprezes firmy, Juan Carlos Varela, był w latach 2014-2019 prezydentem Panamy, a wcześniej m.in. ministrem spraw zagranicznych. Trunek w wersji czystej ma 35% i niezbyt przyjemny zapach rozpuszczalnika. Smak dość ostry, posmak czerwonych owoców. Finisz cukrowy, z nutą kokosa i wanilii. Oferowany także w puszkach RTD w sześciu smakach.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]