Trzecia edycja Lubuskiego Festiwalu Whisky i Alkoholi Mocnych, odbyła się 25 maja w Hotelu Grape Town w Zielonej Górze. W otoczeniu wzgórz, na których powoli dojrzewają szczepy winogron, organizatorzy stworzyli doskonałą atmosferę dla spotkania miłośników i profesjonalistów. Imprezę odwiedziło ok. 400 osób.
Festiwal odbył się na dużej powierzchni (prawie 1000 mkw.), co zapewniło wystarczająco dużo miejsca dla 29 wystawców i licznych gości. Pomimo dużej frekwencji nie odczuwało się ścisku, a każdy mógł spokojnie zapoznać się z ofertą i sprawdzić smaki. Tradycyjnie, organizatorzy przygotowali strefę relaksu comfort & chill, gdzie można było odpocząć i zregenerować siły między degustacjami. Były też profesjonalne warsztaty degustacyjne.
Prowadzone przez organizatorkę Ewelinę Grzesińską z Eluxo zajęcia przekonywały uczestników, że wódka jest kobietą. Była to ciekawa i profesjonalnie poprowadzona prezentacja, wskazała nie tylko na szczegółowe aspekty istotne podczas konsumpcji, ale i istotne informacje o samym procesie produkcji wódki. Pozostali prelegenci zaprezentowali amerykańskie whiskey Woodford Reserve oraz wprowadzili uczestników w świat fińskiej marki whisky Teerenpeli.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele z całego świata, oferując szeroki wybór whisky oraz innych alkoholi mocnych, takich jak rumy i rzemieślnicze wódki. Były też produkty bezalkoholowe oraz inicjatywy społeczne związane z grupowym kupażowaniem. Degustacje obejmowały: whisky szkocką, irlandzką, amerykańską oraz mniej znane, ale równie interesujące trunki. Każdy wystawca był gotów podzielić się swoją wiedzą, opowiedzieć o procesie produkcji i historii oferowanych alkoholi, co stanowiło dodatkową wartość edukacyjną dla uczestników.
Z całą pewnością festiwal ten jest godny polecenia zarówno dla znawców whisky, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tymi szlachetnymi trunkami.
Marek Różycki