Destylarnia Midleton, producent m.in. whiskey Jameson, wypuściła pierwszą irlandzką whiskey, która była fiiszowana w beczkach z drewna morwowego. Irlandzkie przepisy nie precyzują rygorystycznie, że whiskey musi dojrzewać w beczkach dębowych. Jest to whisky typu single pot still, trzykrotnie destylowana. Dziewicze beczki morowe przyjechały do Midleton z zakładu bednarskiego w Budapeszcie, wcześniej deszczółki morwowe były sezonowane w Tokaju. Już w Irlandii beczka została wytostowana do poziomu medium. Beczki były pięćdziesięciolitrowe, proces dodatkowej maturacji trwał ponad rok, a wcześniej whiskey była leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego i ponownego napełnienia. Nie podano wieku trunku, moc alkoholu to 46%. Pernod Ricard, właściciel destylarni, zabutelkował eksperyment w serii Method & Madness. W tej samej serii w 2019 roku ukazała się whisky finiszowana w beczkach z drewna wiśni.
Irlandzka whiskey z morwy
Powiązane artykuły
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]
Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]