Isle of Harris Gin Infused with Sugar Kelp

Sugar kelp, znane też jako „fartuch diabła”, to najsłodsze, najbardziej popularne jadalne wodorosty, występujące powszechnie w wodach oceanicznych – w Azji, Ameryce, także u wybrzeży Szkocji i Irlandii Północnej. Są długie, pofałdowane, poskręcane, stąd skojarzenie z fartuchem, mają brązową barwę, w zapachu pachną jak algi – morsko, nieco słono, nieco rybnie, ale w smaku są po wysuszeniu słodkie i chrupiące (choć mają nieco rybiego posmaku). Lubią raczej zimne wody, żyją ok. cztery lata, dorastają do 5 metrów długości i 20 cm szerokości. Zbiera je się ręcznie z kamieni wybrzeża lub wyławia z wody na sieciach, potem suszy. Bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni, jako dodatek do zup, ryżu, mięs, ale także producenci ginów bardzo je w ostatnich latach polubili.
W ginie z destylarni Isle of Harris poza słodkimi wodorostami sugar kelp zebranymi z wybrzeża Hebrydów Zewnętrznych mamy: macedońskie jagody jałowca, nasiona kolendry angielskiej, pieprz kubeba z Jawy, skórki gorzkiej pomarańczy, korzeń dzięgla, korę cynamonowca, korzeń irysa i korzeń lukrecji.
Zapach jałowca, mięty, wrzosów, kolendry, lekko sól. W smaku jest dzięgiel, który dał smaczne, pełne nuty o delikatnej słodyczy, bardzo dużo jałowca, wrzosy, słoność. Dzięglowo-cytrusowy finisz: jałowiec, cytryna, limonka, kolendra, tymianek. Moc – 45%. W Polsce w ofercie The Last Port.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.