nie bardzo wiadomo, co to za whisky. Część destylatów (zapewne słodowych) jest ze Szkocji, część z Wrocławia (zbożowe), we Wrocławiu jest zestawiana i dobarwiana karmelem. Wrocławski Akwawit reklamuje ją jako pierwszą polsko-szkocką whisky, ale nie jest to prawda, od dawna podobny alkohol butelkowany jest jako Dark Whisky w Zielonej Górze (początkowo jako whisky z polskiego słodu, obecnie ze szkockiego). Nazwa Jack Strong nawiązuje do pseudonimu Ryszarda Kuklińskiego, naszego legendarnego agenta CIA, wybór tyleż odważny, co kontrowersyjny. Dostępna w wersjach 3YO i 12YO. Aromat trzyletniej jest bardzo owocowy – jabłka, morele, mirabelki, poza tym toffi. W ustach wiśnie, toffi, butterscotch, jest za słodka, maślana, mało słodowa. Dwunastoletnia w aromacie jest bogatsza: wiśnia, bardzo dużo toffi, nutka prażonego ziarna. W smaku – mleczna czekolada, ziarna kawy i słód. Posmak herbaciano-skórzasty.