Ikona irlandzkiej whiskey pochodzi… ze szkockiej rodziny. John Jameson (1740-1823) urodził się w hrabstwie Clackmannanshire. Był utalentowanym prawnikiem, a do branży alkoholowej trafił przez małżeństwo z Margareth Haig. Rodzina Haigów od pokoleń prowadziła w Szkocji destylarnie, w tamtym czasie już kilka. Małżonkowie w 1786 roku przenieśli się do Dublina, gdzie John Jameson objął zarząd nad destylarnią spokrewnionej z Margareth rodziny Stein przy Bow Street, zwiększając jej produkcję z 30 tys. do miliona galonów rocznie. W ciągu następnych dwudziestu lat stał się jej wyłącznym właścicielem, wciągając z czasem do biznesu czterech synów. Stworzył globalną markę, która do dzisiaj jest najbardziej znaną i najlepiej sprzedawaną irlandzka whiskey. John Jameson był pionierem trzykrotnej destylacji, czemu irlandzka whiskey zawdzięcza lekkość. Jego blendy były dłużej leżakowane niż u konkurencji, dokonywał starannej selekcji zboża – wszystko to budowało jego reputację. Na butelkach Jameson umieścił rodowe motto Sine Metu (bez lęku), które pojawiło się w herbie rodziny w XVI wieku, po stoczonej przez jednego z przodków bitwie z piratami. Od lat 20. XIX wieku w Dublinie działała także destylarnia William Jameson & Company, należąca do jednego z synów Johna. Zakład przy Bow Street został zamknięty w 1971 roku, obecnie znajduje się w nim muzeum whiskey, zaś sama marka należy do Pernod Ricard i produkowana jest w Midleton.