(მთავარი) gruzińska winiarnia i destylarnia, ulokowana w Kachetii, przy drodze do Telavi. Powstała w 2000 roku. Mają własną winnicę, produkują wina m.in.: Tsinandali, Mukuzani, Kindzmarauli, Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane Kakhetian, a także destylują dwie chache. Kakhuri Chacha Gold (43%) jest starzona w beczkach dębowych, w aromacie: drewno i słonecznik. W ustach podobnie – głównie ziarna słonecznika, oliwa. Biała Kakhuri Chacha (43%) w nosie zdominowana jest przez winogronowy spirytus, delikatnie kwiaty, smak przepalony. W finiszu słonecznik i słodycz. Rocznie firma butelkuje ok. 2 mln win, które eksportuje do kilkunastu krajów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail